Casa_Seaside_2”Gå gate upp och gate ner” det var vad Janne Jaakkonen gjorde när han bodde i Norrköping. Född i ett finsktalande hem ledde till att han gick sina första skolår i en finskspråkig skola. Så småningom flyttade familjen till Kolmården och Janne hamnade i en svenskspråkig skola. Där blev det en brant inlärningskurva utav det svenska språket.

En röst

Janne hördes på radio i Norrköpingsområdet mellan åren 1992-95 i East FM och Gold 105. De var två av de första reklamfinansierade radiokanalerna i Sveriges avlånga land. – Vi spelade Top 100 för de unga och massor av 50-60-70-tals musik for de lite äldre minns Janne.

Finanser och fastigheter

Hans karriär skulle dock ganska snabbt förflyttas från media- till bank- och fastighetsbranschen. Med två nordiska språk, skoltyska och skolengelska i bagaget bar det av till Hawaii och mellan1995-98 stod ordet finans på skolschemat. Efter det bar det av till Seattle for ett års jobbträning i Washington Mutual Bank. Så småningom tog han sin MBA på Hawaii och fick direkt anställning på City Bank under ett par år. - Vi jobbade iklädda hawaiiskjortor men jobbet var intensivt och definitivt ingen semester, säger Janne. Flygresan till och från Sverige till Hawaii var lång och inkluderade 2-3 flygplansbyten och det tog totalt 24 timmar för att nå ön. Från närmaste fastland tar det 5½ timme.

Soliga Kalifornien

Efter tiden pa City Bank sadlade Janne om och gav sig ivrigt in i fastighetsbranschen. Det bar av till soliga Kalifornien och änglarnas stad, Los Angeles. Intensiv inlärning åter en gång mellan åren 2002-04. – Efter L. A. ville jag prova på ett nytt land och hamnade i Brisbane på Australiens östkust. Där stannade jag fram till 2006.

Ett gynnsamt datum

På självaste finska nationaldagen, december 6, 2006, hamnade Janne i ännu en änglarnas stad och började jobba på Globex Securities i Bangkok. Han hade utvecklats till en affärsman som hjälpte människor att investera sina pengar på ett klokt sätt.Ett av många möten med klienter var ett möte med sin nuvarande chef på Quality Houses Public Co., Ltd. Uppenbarligen var Janne duktig på sitt jobb, så duktig att han blev övertalad att börja jobba på Quality Houses.

Ett av de största

Quality Houses är ett börsnoterat byggföretag i Thailand, ett av de tre största. De andra två är Land & Houses och Prueksa Real Estate. - Det är ett oerhört intressant jobb. Avdelningen jag basar för är fristående och ligger utanför den vanliga företagspyramiden i stora Thailändska företag. Vi är bara tre personer och vår uppgift är att hitta modeller för att marknadsföra Quality House-hus framförallt till nordbor, säger Janne. Det senaste projektet heter Casa Seaside, och finns vid sandstranden i Cha Am och Rayong. Han får ofta gehör för sina idéer och har en direkt kanal till högsta chefen. Någonting väldigt ovanligt i Thailand.

En lång resa

Från finskspråkig skola i Norrköping till att marknadsföra hus till nordbor byggda av ett thailändskt byggbolag kanske inte steget är så långt ändå. Och visst har han nytta av både sitt finska och svenska språk. Och Norrköping kallas ju faktiskt ”Peking” i Sverige så den asiatiska kopplingen är ju självklar.

Faktaruta

Om ni vill veta mer om Jannes jobb föreslår vi ett besök på www.casaseaside.com
På östkusten bygger Quality Houses i Mae Ram Pueng precis söder om Rayong och på västkusten på gränsen mellan Cha Am och Hua Hin.