Ostra_havskustenDet sägs att Sukhumvit Road, Bangkoks artär, går ända till Kambodja. Men innan man når Ananya Prathet, gränsstaden på den thailändska sidan, finns det mycket att utforska. Strax söder om Rayong rekommenderar vi att åka strandvägen istället för Sukhumvit Road. Risken är då ganska stor att det inte blir något besök i Kambodja.

En magnifik strandväg

Mae Ram Pueng är den första byn som dyker upp på den här fantastiska strandvägen och via Ban Phe och Chakpong kommer man till Mae Phim som egentligen heter Laem Mae Phim. Fyra små orter som är populära bland nordiska hus- och lägenhetsköpare. Det är också många som hyr långtid här. Där det finns långtidsboende nordbor växer det automatiskt upp affärsverksamheter som tillgodoser de specifika behov som just nordbor har.

Sola med kläderna på

För inte särskilt många år sedan var hela den här kustremsan en sömnig idyll och den ortsbefolkning som bor här hade ingen tanke på att de snart skulle få se folk ligga och sola sig på stranden. Thailändare håller sig i skuggan med mycket kläder på. Skyddar de mot kyla skyddar de mot värme är den fungerande filosofin. De många byggprojekt, en del färdiga och en del under byggnation, har inte förstört kustremsan och de vita stränderna. De allra flesta projekten är byggda på övre sidan av strandvägen. Vi hoppas att alla som bygger gör det med intakt miljö i tankarna.

Centralort

Ban Phe får betecknas som centralort med flest butiker och restauranger. Det är också från Ban Phe man åker till den populära ön Samed. Här ligger ”Petras” en butik som har ”allt” enligt många nordbor. Ost och vin, bröd och kallskuret pålägg, potatis och övriga grönsaker. Och en massa annat man behöver för att ha en behaglig tillvaro. I Ban Phe kan man också gå in och prata svenska med fastighetsförsäljarna på ERA-mäklarna och kanske bli bjuden på en kopp kaffe.

Nya hus för nordbor

De senaste husprojektet Casa Seaside, som vänder sig till nordbor, byggs för tillfället i Mae Ram Pueng där det också finns lägenheter till salu i de få höghus som finns i området. Mae Ram Pueng är i sin linda med nordiska inslag och är inte riktigt i par med övriga orter. Än får vi nog tillägga.

Restaurang med svensk TV

I Chakpong kommer det enligt tillförlitliga källor att finnas en svensk skola från och med hösten 2011. Här finns också Uneståhls kursgård med ett stort utbud av kurser som blir allt populärare bland främst svenskar. En helt fantastisk kursgård i vilken också den svenska skolan kommer att vara inhyst. Thaihem är ett projekt planerat, byggt och sålt av Chakpong Thomas som vi kallar honom. På Orchid restaurangen finns det svensk TV. Den s.k. ”Gropen” är en populär thailändsk restaurang, precis så lite tillrättalagd för nordiska smaklökar, så att den fortfarande kan betecknas som autentisk.

Ett marknadsfört område

I Mae Phim bygger Logans ca 1000 bostäder. Kanske får vi tillskriva områdets popularitet bland nordbor till just Logans projektering, pionjäranda och inte minst marknadsföring. I Mae Phim växer det snabbt upp nya butiker och restauranger. Stekhuset Buffalo Bill, Poppies bageri, strandserveringar och t.o.m. en sportbar finns redan på plats. Skaldjursrestauranger och små ”guesthouse” har funnits här sedan länge. Laem Mae Phim är en populär ort för thailändare att besöka över helger. Thailands nationalskald Suntorn Phu är nämligen född här. Det finns också en minnespark till hans ära i byn. Det sägs att han lyckades få befolkning i området att prata på samma sätt som han skrev sina dikter.

Mer i detalj

Det finns mycket mer att nämna och i sinom tid kommer vi på TP att dyka djupare i området som på något vis verkar dra till sig nordbor. Just den här strandvägen, ganska exakt fyra mil lång, är fortfarande mycket av en oslipad diamant. Det är väldigt mycket Thailand och så är det nog bra om det förblir. En sak som bör göras är att ta en promenad i gamla Ban Phe, den delen där de små trähusen fortfarande står stolta. Där finns det mycket smått och gott att köpa. Det var den allmänna information. Vi har besökt några av de nya och ett par gamla etablissemang och här följer lite mer detaljerad information om just dessa.