Print this page

Ett paradis för många

Ett paradis Manathan Equestrian Paradice ligger i Nakhon Nayok, ca. en timmes bilfärd från centrala Bangkok, beroende på trafiken förstås. Här lever och arbetar svenska Helena Gabrielsson tillsammans med sin Thailändske sambo Khun Tao (Sunetr Burakasikorn). Det här är en fantastisk plats för alla hästälskare och ryttare, men även för flygare och modellplansfantaster!

Till Bangkok 1992

Helena har alltid gillat hästar och att rida. Hon kom till Bangkok 1992 för att jobba på Royal Bangkok Sport Club. Där arbetade hon i fyra år och 1996 flyttade hon till Garden City Polo Club som då precis öppnat i Bagna. År 1999 var det dags för något eget. Helena och Tao byggde Equestrian Paradice, som idag utgör hem åt nitton hästar, varav sex ponnies och ett gulligt föl. På Equestrian Paradice tar man också emot hästar som måste sitta i karantän innan de är tillåtna in i Thailand. I skrivandes stund står tre Amerikanska hästar där för uppsikt innan de skall till sina respektive ägare.

Ridinstruktör

Helena, är utbildad ridinstruktör och duktig hoppryttarinna. Sin kunskap vill hon dela med sig av till andra och ger därför lektioner från tisdag till söndag. Eleverna består av ungdomar från många olika länder och alla har en sak gemensamt, kärleken till hästar. En del av ungdomarna ”hyr” en häst och det är nästan samma känsla som att ha en egen. Den som ”hyr” är ansvarig och tar hand om sin häst och bestämmer vem som får rida den.

Välmående hästar

Det råder en lugn, skön stämning och i stallet står välryktade och välmående fyrfota vänner och frustar belåtet. Hästarna sköts av sex anställda. En heltidsanställd chaufför finns till hands för att ta hästarna till tävlingar runt om i landet och ibland hämta en häst som har flugits in. På centret jobbar allt som allt nio anställda och Helena håller ett vakande öga.

Stort område

Det finns två stora ridbanor, en inomhus med högt i tak, som gör att man kan rida även under de allra hetaste dagar. I hagarna går hästarna och betar och de tycks inte störas av det nybyggda flygfältet som ligger vägg i vägg. Det är ett stort center, ca 30 rai, vilket är ungefär 50.000 kvadratmeter.

Många evenemang

Under år 2011 kommer Equestrian Paradice att vara arrangör för tre kval i International World Cup. Andra mindre tävlingar anordnas ca fem gånger per år. Gamla båtar har blivit gästrum där besökare kan bo under sin vistelse. En kul och lite annorlunda idé. Helena och Tao anordnar ett årligt återkommande evenemang med ponny ridning, lekar, mat och dryck.Intäkterna från dagen går till stöd åt Orphans of the Chaiyapruk Foundation med sätet i Ongkharak och Nakhon Nayok. I år fick man ihop 320 000 Baht.

Flygfält byggdes 2009

År 2009 byggdes flygfältet Klong 15 Tanwana Airfield och i hangarerna står ett 20 tal sportplan, allt från Cessnor till riktigt gamla öppna plan. Hit kommer många hobbyflygare för att tillsammans med gelikar utbyta erfarenheter och kanske ta en flygtur ensam eller tillsammans. Även för de som inte kommit till pilotstadiet än finns det utrymme på centret. Vi såg en mängd otroligt välbyggda modellflygplan i hangarerna. Som sig bör i Thailand finns det tillgång till mat. Alla samlas över en Thai sallad eller något från grillen. Equastrian Paradice är en givande kombination, en plats för hela familjen. En underbar plats att tanka energi på, prata lite svenska och sedan ”up,up and away” med flyg eller på hästryggen.

Faktaruta

Equestrian Paradice
9/1, M3 Klongyai,
Ongkharak, Klong 15
Nakhon Nayok 261 20
Öppet tidag till söndag, stängt måndagar .
www.equestrianparadice.com

Read 317 times