Print this page

Gymnast, akrobat, fantast

Gymnast Många är kallade men få äro utvalda. Kateryna Andersson är definitivt utvald om vi diskuterar akrobatik, gymnastik på hög nivå. Hon känner det också som ett kall att vidarebefordra sina kunskaper till andra människor. Hon vill helt enkelt plantera en tanke som leder till handling, en vilja att börja träna som blir till kontinuerliga besök på ett gym. – Minst tre dagar i veckan, säger hon.

Härstammar från Ukraina

Kateryna är född i Kiev, Ukraina och redan som treåring tyckte hennes mamma att hon skulle börja med gymnastik. – Jag hade bara tillbringat några veckor i gymnastikklass när läraren föreslog att jag skulle gå en trappa ner. En trappa ner var där akrobaterna tränade. Och jag kände mig omedelbart hemma bland dem, säger hon.

Odramatisk skolgång

Hennes skolgång var som andra barns förutom det brinnande intresset för akrobatik. Grundskolan klarades galant och på gymnasienivå inriktade hon sig på kroppsfysik och sport. Det accelerade på universitetet och koncentrationen på sport och hälsa blev helt uppenbar samtidigt utvecklades hon till en akrobat i världsklass. Acrobatic/Gymnastics heter tävlingsformen. Hon har vunnit guld i EM och Ukrainska mästerskapen och har en silvermedalj från VM. Det var mellan 1985-1995 och hon tävlade i gruppkategorin.

Show på Star Cruise

Hon träffade maken Thomas på Star Cruise (kryssningsfartyg) där hon uppträdde med sin show ”Jungle” som hon utvecklade efter sin tävlingskarriär tillsammans med sina vänner. Hon har också uppträtt på Genting Highland Resort i Kuala Lumpur, Malaysia med den mycket uppskattade showen ”Fiesta Magica”. Kateryna har i princip alltid tränat och mer eller mindre vigt sitt liv till komplicerade kroppsövningar som vi vanliga dödliga bör undvika. Det är avancerade balansnummer, volter och rena styrkedemonstrationer. – Jag har tränat hårt och effektivt så länge jag minns, säger hon. Och det syns, det är en vältränad kvinna med en exceptionell rörlighet vi träffar.

Utsökt tillfälle

Nu har Hua Hins utländska innevånare ett ypperligt tillfälle att ta del av Katerynas kunskaper. Hon bor nämligen i Hua Hin och har precis börjat arbeta som instruktör på @letic Fitness beläget på tredje våningen i Market Village, Hua Hins köptempel. –Som personlig tränare och klass instruktör. – Zumba är den roligaste träningsformen, säger hon. Kateryna har många goda råd att ge. –Börja försiktigt om du inte har tränat på många år, man behöver heller inte öka träningsdosen varje gång, säger hon.

Fitnesstest

När man kommer till Athletic får man först göra en fitnesstest så instruktörerna vet på vilken nivå de ska lägga träningen. –Den bästa och mest efektiva tränningsformen är att träna med en personlig tränare. Vi kan även träna små grupper 2-5 deltagare och det är bra om alla i gruppen befinner sig på någorlunda liknande fitnessnivå. Vi instruktörer är till för att skydda alla medlemmar mot onödiga skador p.g.a. felaktigt utförd träning, säger Kateryna. En ide som Kateryna har är att få ta hand om en grupp seniorer som tycker om att dansa. – Det är med en sådan grupp, zumban blir som bäst och dessutom leder till en mycket snabb förbättring av fitnessnivån, säger hon.

Personlig tränare

Med Katerynas gedigna kunskaper, med hennes professionalism och entusiastiska inställning till all form av träning är man i goda händer. De goda råden haglar och så får vi en demonstration i rörlighet när hon enkelt går ner i spagat när hon visar hur man stretchar efter ett träningspass. Om ni kära läsare är måna om er hälsa och vill lära er hur man tränar för att må bra, anlita Kateryna som personlig tränare. – Glöm inte att kombinera träningen med att äta hälsosamt och regelbundet, avslutar hon.

Faktaruta

Namn: Kateryna Andersson
Född: 1977 i Kiev, Ukraina
Bor: I Hua Hin
Arbete: Athletic Fitness, Hua Hin Market Village (3 vån)
Kontakt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Språk: ukranska, ryska, engelska och lite svenska

Read 334 times