Bangkok

Eget nätverk

Sanuk miniInternet har idag en mycket central roll i vår vardag, inte minst när vi reser och tillbringar vår tid på olika platser. Vi håller kontakten med vänner och familj, gör våra bankärenden, tittar på TV, lyssnar på radio, arbetar, allt via Internet som idag är en självklarhet. I takt med att tjänsterna blir alltmer avancerade ställs också högre krav på hastighet och tillgänglighet på anslutningen mot Internet, både inom landet och internationellt. Det pratas mycket om snabbare bredband, nya tjänster på nätet, och det ”digitala hemmet”. Men vad betyder detta egentligen för ett bostadsområde, och vilka möjligheter finns det? Varför skall vi investera i ett bredband från Sanuk Systems, och vad ger det för fördelar för våra hus- eller lägenhetsägare?

En av de viktigaste uppgifterna för styrelsen i en bostadsförening är att tillgodose medlemmarnas ekonomiska intressen samt erbjuda en bra och trygg boendemiljö. De flesta fastigheter har idag gamla kopparnät med det klassiska telefonuttaget i varje lägenhet, samt i bästa fall ett gammaldags kabel-TV uttag. Genom denna infrastruktur är det möjligt att beställa en Internetuppkoppling men hastigheten är begränsad och priset ofta relativt högt. Som förening har man en möjlighet att uppgradera fastigheten med ett modernt bredbandsnät och utnyttja det faktum att många hushåll tillsammans kan få en väsentligt lägre installationkostnad och abonnemangsavgift. Som enskild medlem har man förutom möjligheten att få tillgång till ett riktigt snabbt bredband, även möjlighet att skaffa bredbandstelefoni och IPTV som kan innebära stora kostnadsbesparingar för hushållet. Förutom att medlemmarna får tillgång till snabbare bredbandsuppkoppling, har även föreningen en möjlighet att se över fastighetstjänster som blir allt mer digitala. Idag är det möjligt att ansluta tjänster som passagesystem, porttelefoner och övervakningskameror till nätverket.

Aktivt eller passivt nät
En extern fiberkabel grävs fram till lämpligt utrymme i fastigheten. Där placeras den centrala utrustning (switchar) som fördelar ut bredbandskapaciteten vidare genom fastighetsnätet, vilket normalt avlämnas i varje bostad genom ett bredbandsuttag där det ansluts en trådlös router. Denna typ av bredbandslösning, med fiber till föreningen som sedan sprids genom ett fastighetsnät, benämns allmänt för ett fiber-LAN. Fastighetsnätet som kan bestå av fiber eller kopparkablar av speciell kvalitet dras i möjligaste mån genom befintlig kanalisation om sådan finns tillgänglig, annars borras och listas kabelvägar genom våningsplanen och vidare in i husen/lägenheterna.
Sanuk Systems kopplar alltid fiber i så kallade aktiva stjärnnät, på samma sätt som de flesta stora operatörer i Europa och USA. Detta innebär att varje bostad har en egen fiberkabel hela vägen till närmaste station, till skillnad från många andra Thailändska operatörer som istället bygger billigare passiva optiska nät (PON) där flera hushåll delar på samma fiberkabel.

Gemensamt och/eller eget WiFi.
Ett annat val att göra, är om varje enskilt hushåll skall ha sitt eget privata trådlösa nätverk, eller om det skall finnas ett enda stort gemensamt trådlöst nätverk som delas av alla. Ett gemensamt nätverk, som vi kallar för ‘Resort-nätverk’, låter alla boende förbli anslutna till nätverket när de rör sig inne på området och kan också ge täckning i gemensamma områden som t.ex. vid en pool. I condominium där boende bara vill ha billigt Internet, och inte behöver ha eget bredband eller TV i sin lägenhet, kan vi istället sätta gemensamma accesspunkter i korridorerna som alla kan använda på samma sätt som t.ex. på hotell och publika platser.

Kontakta Sanuk Systems i Mae Phim eller Hua Hin för mer information
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Read 1522 times
Template by JoomlaShine