hakan kavajEfter att ha sålt husvagnar, drivit bensinstationer och haft egen redovisningsbyrå bytte Håkan ut Sverige mot Thailand 1989. År 1990 blev nöjestidningen Guide of Bangkok första inblicken i tidningsvärlden. En svenskfinländare som gör en nöjestidning på engelska i Bangkok är en omöjlighet sas det. Det visste inte Håkan Wallenius så han såg det som en möjlighet. 
Tio år i Bangkoks nöjesliv fick vara nog, år 2000 såldes GOB till Daily News, Thailands näst största dagstidning. Håkan jobbade kvar på tidningen tills början av 2002, datumet 020304 var en bra dag att sluta, han hade fått nog av att vara anställd. En marknadsundersökning av enklare modell gjordes. Ett telefonsamtal till TAT, Thailands Turistorganisation med en förfrågan om hur många svensktalande människor som förväntades besöka Thailand det året (2002). 
Ca 250 000 var svaret som startade Thailands Posten, den första och fortfarande den enda svenskspråkiga tidning som distribueras över hela Thailand. Under sina år i Thailand har Håkan intresserat sig för politik (en stort intresse redan i Sverige), ekonomi (utbildningsbakgrund), religion (genomsyrar det dagliga livet i Thailand), hälsa och mat (alla i Thailand pratar om mat) och naturligtvis traditioner och kultur.

Sydostasien är ett vibrerande område att leva i och senast 2015 ska AEC (ASEAN Economic Community) vara etablerad. Tio länder i regionen (Thailand, Singapore, Malysia, Myanmar, Vietnam, Laos, Kambodja, Filippinerna, Brunei och Indonesien) bildar redan nu ASEAN och med Kina, Sydkorea, Japan och Indien associerade kommer det att finnas mycket att kommentera och rapportera om. 
Även om bloggen Wallenius Vinklar kommer att vara associerad med Thailands Posten är allt som publiceras på bloggen fristående från Thailands Posten. Självklart genomsyras all text på bloggen av Håkan Wallenius synviklar som för det mesta är räta. Journalist, debattör och entreprenör står det numera på visitkortet.

Håkan Wallenius en görare

Doer säger de i Amerika om såna som Håkan Wallenius. Jag får väl kalla honom görare då. En dag knackade han på dörren hos mig och sa att han ska göra en tidning på svenska om Thailand, utgiven i Thailand, och så gjorde han det. ThailandsPosten ni vet. Till saken hör att en rad svenskar sagt det innan. Utan att göra nåt. Bara snacka. Håkan, han fnyser åt marknadsundersökningar. 
Fingertoppskänsla är hans metod. Känns det rätt är det rätt. Och rätt blev det. Precis som när han startade Thailands första gratistidning på engelska, Guide of Bangkok. Där lärde sig den forne redovisningskonsulten skriva som en journalist och det på engelska. En finlandssvensk skribent kallar i positiva ordalag Håkan cowboy i en drapa om herr Wallenius gärning i Thailand. Till det kan man också lägga att Håkan likt den gode kofösaren vi känner från vita duken är rak, beslutsam och redig. För rak kan många tycka som blivit motsagda av Wallenius och tycker han är en buffel, bulldog eller nåt annat motsträvigt kreatur. 
De vet inte att Håkan är beläst och boklärd och bevandrad i massor av livets väsentligheter. Från att träna fotbollslag i Örebro till att arrangera goda konserter i Thailand. Tolerant är han också. Så länge det finns en bra argumentation vill säga, tryter den drar Wallenius och gormar bort de tomma orden. Men lyssnar du viker buffeln hädan och fram träder en professorssjäl. 
Det räcker inte med kunskap och erfarenhet man måste vara nyfiken också är Håkans devis. Åren i Thailand har fyllt på Håkans hjärnbibliotek med vid och djup thailandskunskap, jämförd och grunnad med hembygdens lärdomar.

Christer Nilsson