Vår hälsobilaga blev väldigt postivt mottagen av våra läsare så vi kör på med en bilaga om bildning. Först hade vi tänkt kalla den för utbildning men efter diskussioner med duktiga människor kom vi fram till att skippa ut. Förklaringen är helt enkelt den att många utbildade saknar bilding i form av social kompetens. Dessutom är det vi skriver om, mer bildning än utbildning i meningen sitta i en skolsal och bli matad med information. När idén till en bilaga om bildning tog form undrade vi förstås hur vi skulle hitta tillräcklig många nordbor som sysslar med bildningsverksamhet i Thailand. Vi hade inte behövt vara oroliga, sanningen är den att vi nog kunnat fylla två bilagor.

Jodå det finns skolor i vanlig mening för svenska elever. Förutom det finns det möjlighet att ta ett dykcertifikat, att bli en bartender, att lära sig rida och träna. Kursverksamheten på Thai Hem i Chakpong är definitivt mer bildning än utbildning. Det mesta vi skriver om i den här bilagan är lämpat både för människor som bor i Thailand en längre tid och för de som vill ha en aktiv och bildande semester. Bildning är stimulerande och fantastiskt roligt. Att träffa nya människor som också vill förkovra sig och har liknande intressen är en naturlig bonus. Kurskamrater blir ofta vänner för livet.

Vädret gör att många bildningstimmar kan ske utomhus. Miljön leder till bättre inlärning eftersom man är positiv i sitt sinnelag. Sol och värme har den inverkan på människor. Vi har också förstått att många av de utbildningar som finns och drivs av nordbor i Thailand är väldigt krävande. Det är tuffa långa dagar men de allra flesta når sitt mål dvs blir godkända. Vi har träffat många elever och nästan alla säger samma sak. - Intensivt, lärorikt och roligt. Man känner sig glad och nästan euforisk när man får beröm och blir godkänd. En del bildar sig för att utvecklas som människor medans andra genomgår en utbildning för att använda den i sitt yrkesliv också. Vi träffade elever i all åldrar och med olika bakgrund, kort sagt en härlig blandning. Det är en vibrerande verksamhet med en mångfald vi inte trodde fanns. Läs och om ni blir så intresserade att ni vill anmäla er finns det information i slutet på alla artiklar. Bildning ligger i tiden. Kalla det bildning, utbildning eller fortbildning men alla bör fortsätta att lära sig så länge man lever.