Raka spåret till Phuket

Aldrig blir det som man tror. Som när Kent Holmgren lämnade hemmet i Upplands Bro och satte sig på transsibiriska järnvägen för femton år sen. Den vanliga initieringsriten med några ryggsäcksmånader i Asien innan det svenska vuxenlivet tog över. Så var det tänkt. Vuxenliv blev det väl så småningom.

Men i Thailand och först efter ett decennium som hårdslitande barägare på Patongs glada och snällvilda nöjesstråk Bangla.Vilket var helt oplanerat. Han och en respolare gillade helt enkelt Thailand så mycket att de sökte ett bra sätt att stanna.

”Så vi köpte en bar. Det var skoj. Men man får slita hårt, det blir långa nätter och många frestelser. Ibland fick frugan ta mig i örat därifrån..., ” berättar idag 37 år gamle Kent om barjobbet. Det måste ha varit riktigt drag.

Sphinxshow skulle glädja Lindarw

Välkomstdrink, sådär mat och show i stor lokal med megascen där mer eller mindre välspacklade ombyggen i paljetter och plymer river av gamla slagdängor ur Sinatras, Madonnas och andra megastjärnors repertoar blandat med lite thaikultur.

Efteråt händer det att transarna poserar med gästerna för lite vågade kort till semesteralbumet och kraxar fram ekivoka vitsar medan showsvetten ritar mascararänder på de stundom skäggstubbiga överrougade kinderna. Ungefär så ser det vanliga katoeyshowupplägget ut i Thailand. Småskoj men inte alltid så proffsigt. Sphinx vänder upp och ner på konceptet.

Här lotsas gästerna in på en intim finkrog med lyktor vid varje bord, välsorterad meny och en lång, varierad drink- och vinlista. Uppassningen är diskret utan stjärtvickande fjant. Föreställningen äger rum en trappa upp. Liksom krogen är teaterlokalen liten och lågmält elegant.

Boutiquehotell - ett nytt namn för en gammal företeelse

Kanske var det John Cleese som startade trenden utan att vara medveten om det med sitt Faulty Towers ( Pang i bygget ). På Johns hotell gjorde Manuel från Spanien lite av varje trots sin försäkran “I am from Barcelona I know nothing”.

På moderna boutiquehotell är det precis så, jag menar att personalen har utbildats till att göra mer än en sak, inte att skylla ifrån sig. En portier ska kunna servera frukost och en receptionist ska kunna ta betalt när en gäst vill checka ut. Ordet boutique kommer från franskan och betyder helt enkelt butik och då först och främst en klädbutik ofta med modeinriktning och inte särskilt stor.

En undersökning gör gällande att nordbor föredrar att bo på boutique hotell jämfört med stora femstjärniga hotell och då är det väl så. Så vad är utmärkande för ett boutique hotell mer än att personalen är mångkunnig. Först och främst är ett boutique hotell relativt litet, någonstans i storleksordningen 10 till 30 rum och nästan alltid privatägt och dessutom skött och drivet av ägarna. Sättet att dekorera hotellet följer personalen eller ägarnas smak inte någon likriktad stil bestämd i styrelserum. Ibland kan man undra var den lampan kommer ifrån men på något underligt sätt verkar den passa in även om den som fristående pjäs ser förskräcklig ut. Ägarna har ofta hotellbakgrund både i form av utbildning och arbetslivserfarenhet och ett boutique hotell är ofta drivet som ett större hotell men med mycket större personlig närhet till gästen.

Skulle du vilja bli 120 år gammal?

Kina påstås ha en 8000 årig historia och 1,2 miljarder människor för närvarande. Man har också för vana att anteckna händelser och företeelser och har gjort så sedan urminnes tider. I moderna termer kallas det statistik.

Om man har statistik som berör 1,2 miljarder människor och har pågått i 8000 år så borde man kunna kalla det statistiskt vederlagt. Uttrycket TCM (Traditional Chinese Medicine) är ett allmänt vedertaget begrepp och står för traditionell kinesisk medicin och påstås av många vara nyckeln till långt liv.

TCM har utsett stress som den största anledningen till ett för tidigt åldrande beroende på att stress förstör vår cellbyggnad. Det finns fyra huvudsakliga komponenter som kan användas i avstressande syfte. Till att börja med så måste det till en anpassning när det gäller din livsstil. Det är ett måste att vara medveten om sina tre största tillgångar.

Mata duvor i stadsparken så faen heller

Hasse o Tage föreslog att om man var över fyrtio så fanns det inget annat sätt att roa sig än att mata duvor i stadsparken.

Lars Ekborg var ännu mer drastisk och sa att kärringar över fyrtio skulle man vända upp och ner på och använda som sparbössa. Det var hur man såg på åldrandet förr. Eftersom antalet människor över 65 år beräknas fördubblas i USA de närmaste 30 åren(liknande beräkningar gäller hela västvärlden) från 35,9 miljoner till 70 miljoner så har begreppet åldrande vänts upp och ner men inte kärringar över 40.

När man pratar om sparbössor så är det precis vad generationen som idag är mellan 50 till 60 år har varit. Med pengar på fickan och en allt högre medellivslängd har alla grånande hastigt och lustigt blivit en intressant målgrupp för alla annonsgurus. Det ända problemet är att den moderna annonsindustrin inte vet hur man får åldringarna att läsa deras annonser. Trots att de flesta människorna över 50 både kör bil och dricker öl (inte samtidigt) så är det nästan alltid unga människor som syns i annonserna. S.k. överkullen produkter som alla tyckte var så ofantligt roligt har blivit färre.

Kvinnan som mår bra av att vara ökänd

Heli är född I Finland, växte upp i Sverige och mognade på Goh Chang. Redan 1995 hamnade hon på ön och har knappt lämnat den sendess. Hon är mer eller mindre adopterad av öns innevånare och själv säger hon att hon är absorberad av den. När hon kom till Goh Chang 1995 fanns det fortfarande ingen elektricitet så det vargasspisar, stearinljus och fotogenlampor som gällde. Huset som hon hyrde hade fem rum och öns största veranda som vette ut mot havet och blev omgående till ett av öns första pensionat med tillhörande bageri som extra dragplåster.

Goh Chang är fortfarande relativt oexploaterad men om vi som bor här inte tar vara på dess unika natur så kan utvecklingen gå för fort och i fel riktning säger Heli. Som tidigare anställd av SEI (Stockholm Enviroment Institute) är hon miljömedveten och arbetar aktivt för att bevara Goh Changs regnskogsområden och unika flora.

Född i Skottland men värmlänning i köket

Michael J. Baines låter inte särskilt svenskt men det gör å andra sidan inte Zlatan Ibrahimovic heller men båda är svenskar med uppgift att göra mål.Från Skottland till Värmland har vägarna lett honom till Thailand och närmare bestämt Bang Saen i Chonburi provinsen.

Cantine by the Pool heter restaurangen och den är belägen på Scandinavian Villages område. Här huserar Michael bland stekpannor och kastruller och TP lyckades få ett snack med honom på tu man hand.

Att han huserar i köket är en sanning med modifikation för efter en intensiv läroperiod är de thailändska kockarna fullt kapabla att röra ihop nästan vilken svensk husmanskosträtt som helst. Numer har Michael mer en avsmakande roll och lägger ofta sista handen vid kreationerna från köksregionerna. ”Just nu är det lite lugnt här på Scandinavian Village för alla de som köpt lägenheter dyker inte opp förrän i mitten på oktober men från dess till slutet på mars är det full fart” säger Michae

Ensam i Småland med bagaget på villovägar

Så började Wichit Na Ranongs första dag i Sverige. Fast snart nog dök värden Hasse Nilsson, som bjudit in Wichit sen de lärt känna varandra på Phuket, upp vid flygplatsen som lovat och körde honom till villan i Värnamo. Där lärde sig Wichit hur vi svenskar lever och bor.?Enda gången nånsin jag bott hemma hos en annan familj än min egen?, berättar Wichit och ögonen strålar av glädje.

Väskan kom fram dan efter. Resebyråföretagaren Hasse och värnamofamiljens varma välkomnande plus minnet av att leka med deras barn spelade nog roll när Sveriges ambassadör i Bangkok senare undrade om Wichit kunde tänka sig bli vår genralkonsul på Phuket.

Det kunde han, efter lite betänketid. Konsulerandet fick bara inte ta för mycket tid från hans andra sysslo

Göran Fristorp i Thailand

Göran Fristorp är något så ovanligt som en ickekommersiell artist. Inga skandaler, inget uppdykande på galapremiärer med olika blondiner vid sin sida bara genuint hårt artistarbete. Jodå han representerade Sverige i eurovisions- schlagern en gång men det kan vi nog glömma för det är inte särskilt Fristorpkaraktäristiskt.

Något som slår mig varje gång jag träffar honom är att han fortfarande efter 40 år i branshen är nervös innan han går upp på scen. Ränderna går aldrigurtydligenengång blyg alltid blyg. Idag kan man nog lungt påstå att Göran är en av Sveriges bästa Taubetolkare och vad Taube gjorde på sin luta kan vi nog konstatera att Göran gör mycket bättre på sin gitarr. Den klassiska skolningen lyser igenom och han fascinerar lyssnaren med spröda toner och en finger- färdighet som hjälper till att bygga en total musikupplevelse tillsammans med sin sång. Perfektionist är ett ord som borde användas när man beskriver herr Fristorps inställning till musik, han är oerhört mån om en bra ljudanläggning och en bra ljudtekniker närvarande vid sina konserter. Bra akustik är också nödvändigt och det har man i kyrkor runt om i Sverige så det är ingen tillfällighet att Göran ofta spelar i kyrkor.

Spaåldern är här för att stanna

Först och främst måste en vanlig missuppfattning av ordet spa rättas till. Visserligen finns det en ort i Belgien som heter Spa som har många span men det är inte anledningen till att ordet har blivit allmänt vedertaget.

Sörelse, är dock en vanligare form av konkurrensmedel än priset. Thailand har en mångårig tradition och stor kunskapsbas när det gäller massage och skönhetsbehandlingar. Servicenivån är exceptionell och det är ytterst sällan att en kund är missnöjd.

För närvarande är olika typer av kroppsmassage den vanligaste behandlingen men djupgående rengöringar och inpackningar med mineralrik lera blir allt populärare. Aromatiska örtbad och ansiktsmassage är andra behandlingar som ökar. Det mest fantastiska med thailändska spas är lokaliteterna.

Page 1 of 2

Antal besökare

I dag788
Månaden30591
Totalt1881943

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework