Torrskodd toppshopping

Torrskodd storstadshopping när det regnar? Länge var det en omöjlighet. Men nu är det ingen konst alls i Bangkok. Bara man håller sig ovan jord. Under sommaren blev promenadstråket mellan skytrainstationerna Chit Lom och Siam färdigbyggt.

Gångbro under spåren

Det ligger på en spatiös gångbro under spåren, liksom hängande högt över gatans plåtgegga och avgaser. Ett antal avstickare har byggts till så man kan knalla rakt in i köptemplen från gångbron. På köpet får man bra utsikt och fotovinklar för resealbumet, lite motion och en för innerstan relativt frisk luft.

Missnöje i Udon Thani

Om blivande skönhetsdrottningar i Thailand finge välja föräldrar innan de blev till skulle nog antalet blandäktenskap stiga i höjden. För flickor som är lukkröng, ”halvbarn” på thailändska, når ofta långt i musik- och nöjesliv här. Samt i alla möjliga skönhetstävlingar. Och på senare år har först Sverige, med Mix Haxholm 2003, och i år Norge med Helene Tråsavik visat thailändarna att kombinationen thaigener och svala nordiska anlag kan åstadkomma underverk. Även när lukkröngen växer upp i nordisk kyla.

 

Lokalt flyg och far

När du har tröttnat på beachen och solstolen börjar ligga för djupt i sanden kanske det är dags att se andra delar av Thailand. En liten utflykt i området där du bor är redan gjord så varför inte se lite längre bort. För att få lite grepp om inrikesflyg i Thailand så tog vi ett snack med Bangkok Airways som kallar sig själva Asia’s Boutique Airline.

Morfar fick fart på Johan

Johan Winlöf må ha svart bälte i karate och mästardito i kickboxning, behärska indonesiska, kinesiska och thailändska som en infödd och ha tagit fil kand i alla tre språken plus en dito i statskunskap och företagsekonomi, men inte har det stigit honom åt huvet. Alltid lugn och med bägge fötterna på jorden och hellre iförd träningskläder än kostym - som förvisso åker på när han måste för affärernas skull!

Thailand med glimten i ögat

Bangkok Phuket Hospital firar

En tredubbel anledning att fira , ett tioårsjubileum, invigning av den nya byggnaden och namngivande av King Karl-Gustav Convention Room. Den 30:e juli 2005 är en riktig högtidsdag för Bangkok Phuket Hospital och pompa och ståt i bästa thailändska tradition gjorde dagen minnesvärd. Bangkok Phuket Hospital fick banden mellan Sverige och Thailand att stärkas ytterligare under tsunamins skadeverkningar i december 2004. Sjukhuset tog hand om många svenska skadade och mitt i allt ihop stod Kennerth Carlsson som en fura och koordinerade.

Från Älmhult till Ao Nang

Om Ikea fått sin vilja fram sutte älmhulttjejen Sara Tjernström nog i chefsstolen på nåt av superentreprenören Ingvar Kamprads många varuhus ute i världen. Men det fick inte möbeljätten. Istället förde ödet henne till Thailand där Sara idag är krögare vid den vackert inramade krabibeachen Ao Nang. Den smakfullt och genomtänkt designade restaurangen heter Absolut. På menyn finns skandinaviska och internationella rätter samt thaimat. Allt som serveras är hemlagat och alla gäster får nybakat bröd med aioli som aptitretare.

Kungens båtar sjösatta

”Tack kungen!” hälsar Surachai Srinapat, 27, fiskare i det hårt tsunamidrabbade samhället Ban Nam Khem i norra Phang Nga-provinsen. Den 18 februari besökte Carl XVI Gustaf Surachais by och lämnade över en miljon kronor till fiskarna så de kunde köpa nya båtar.

Utan fiskebåtar blir det ingen mat på bordet, vare sig för oss som gillar havets frukter serverade på thaikrog eller hemma hos dem som fångar fisk och skaldjur. Den handfasta sanningen hade kungen i sinnet när han for till Ban Nam Khem. ”Jag vill göra något konkret. Som båtman tycker jag det här är det bästa sättet,” förklarade kungen när pengarna skänktes.Allt klart på två månader

Ett Venedig med skidbacke

Efter att ha irrat omkring och försökt hitta hem till Narin och Maria föreslog Narin att vi skulle träffas på barnhemmet. Det bebos av barn som blev föräldralösa i samband med naturkatastrofen som drabbade Phuket och närliggande områden i december 2004. Narin beslutade sig för att omedelbart bygga barnhemmet med egna pengar. Sedermera skulle han få tillbaka i stort sett alla satsade medel från en mängd donatorer bl.a. Kim Andersson, Christina Schollin, Niklas Wahlgren och Lotta Engberg. Mitt i hjärtat och Odd Fellows är två hjälporganisationer som också ställt upp på ett otroligt sätt och barnhemmet drivs under namnet Barnhem Thai-Swedish Foundation. Det står som ett bevis på människors godhet och givmildhet i stunder av nöd.

 

Ät rätt billigt

Vare sig du brukar stanna till vid korvkiosken för en matbit på hemmaplan eller inte finns ingen anledning att avstå thailändarnas svar på mosbrickan. För vägkantsmat är stort i Thailand. Du hittar den till exempel fräst vid en anspråkslös dragkärra eller kokt i ambulerande spis på mc-sidovagn. Ofta nog är det inte bara billigt utan också häpnadsväckande gott. Men törs man äta där. Är det rent? Absolut!

Må bra heter sanuk på thailändska

År 2003 köpte holländaren Han Hakvoort ett markområde 6,5 rai stort(1 rai är 1600 kvardratmeter). Han hade för avsikt att bygga 10 drömvillor alla med havsutsikt. Det visade sig vara ett bra beslut för villorna sålde som smör så det fanns inga andra råd än att köpa ytterligare mark. Den här gången blev det 41 rai och hans andra project White Lotus Residence Phase 2 påbörjades och såldes slut på sex månader. Uppenbarligen fanns det kunder till hus på tusen kvardratmeter och större byggda helt till kundens önskemål och med egen swimmingpool.

Page 1 of 2

Antal besökare

I dag1015
Månaden18008
Totalt1766776

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework