Ho Mok i Baan Phe

Om ni har tänkt er att åka till Goh Samet föreslår vi att ni stannar till vid tant Djious homokställe.
Väl inne i Baan Phe visar skyltar att man ska svänga vänster för att komma till färjelägret.. Bara 50 meter in efter vänstersvängen ligger det här utmärkta matstället bredvid en butik som säljer guld.

Talar ni svenska

Vi träffade två thailändska tjejer på Skandinavian Village i Bang Saen och fick en pratstund som visade sig vara intressant och lärorik. Även om båda är födda i Thailand, har bott i Sverige och pratar svenska mycket bra, är de väldigt olika. Det är sällan man får en så öppen dialog om hur andra människor ser på oss svenskar, våra traditioner och vårt beteende.

ERA mäklare i Thailand

De flesta mäklare som bedriver affärer i Thailand säljer egna eller andras projekt som fortfarande befinner sig på planeringsstadiet.. ”Vi fungerar precis som mäklare i Sverige d.v.s. säljer nytt och begagnat på uppdrag av hus- eller lägenhetsägaren”, säger Peter Ekfeldt som är kontorschef. Objektet måste finnas till beskådning alltså.

Rayong Resort

I vår strävan att utforska nya områden begav vi oss av till östra sidan av bangkokbukten närmare bestämt till Rayong med omnejd. Utgångspunkten för våra utflykter blev Rayong Resort. Varje gång man åker till Goh Samet ser man ett hotell ute på udden till höger. Det har funnits där i tjugo år och alltid sett lika sofistikerat ut. Det är ägt av en thailändsk familj och den äldre gentleman som är familjens överhuvud är arkitekten bakom bygget.

Tjuskraft som bedårar

Hundra procent för lågt värderad tjuskraft säger man om sig själva i broschyren man får med sig när man checkar ut. Det kan ju vara möjligt från de som inte haft chansen att bo på Aleenta resort i Paknampran, Pranburi. Och så beror det på vad man värderar högt i livet.

Magiskt rundstycke kan även tas till trekaffet

En rund stor amulett föreställande ett väsen som kallas Jatukam Ramathep är årets hit i Thailand. Amuletten påstås bringa tur, skydda mot elände och ge andra goda och närmast magiska egenskaper till bäraren. Någon svensk hysterimotsvarighet finns inte i modern tid. Man får backa till bandyspelaren och sångaren Snoddas eller tungviktsboxaren Ingo för att hamna i närheten och det är ändå inte jämförbara storheter.

När det är som varmast

I april och maj när det är som varmast i Thailand är de flesta förnuftiga nordbor hemma och påtar i vårträdgården. Njuter ibland av vårsolen i ett vindskyddat hörn med en kopp kaffe med dopp. Det kallas en välförtjänt vila efter väl uträttat arbete som ger blåsor i händerna. Kvistfritt krattskaft kan ha den effekten.

Lagomekonomi

I Thailand pratar man ofta om suffiency economy (ung. lagomekonomi). Den thailändska kungen är den som ligger bakom filosofin och tanken är att få mäniskor att sluta vara så giriga och slösaktiga.
Filosofin är inte motståndare till ekonomisk tillväxt men förespråkar en något mer återhållsam utveckling. Att enbart tänka på att bli rikare leder ofta till att man blir mindre lycklig. Uttryck som gross domestic hapiness (först lanserat i Bhutan) har fått ersätta gross domestic production (vårt BNP).

Dansk bank tror på Thailand

Det faktum att en liten dansk bank sänder en representant till Thailand för att undersöka och lära sig mer om det förlovade landet är intressant. Att personen i fråga Henrik Dige är en lyhörd och nyfiken person gör det enklare att konversera även om det är på svensk-danska. Det visade sig vara enkelt att förstå varandra därför att vi ville.

Charternyheter

Thailand är nummer ett för oss svenskar och kommer att vara det under lång tid framöver. ”Numera pratar svenskar inte bara om att man har åkt till Thailand utan också om vilken plats och vilket hotell man har bott på”, säger Joakim Eriksson, informationschef på Ving.

Page 1 of 3

Antal besökare

I dag782
Månaden30585
Totalt1881937

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework