Stilturism på Samui

Goh Samui har blivit ett alternativ till Phuket för många nordbor som vill resa till en ö på semestern av gammal och ohejdad vana. Förr var ön ett ”backpackers paradise” men numer kan man nog kalla den Thailands ”Mallis”. På precis samma sätt som Mallorca ändrades från massturismö till stilturism har Samui anpassat sig till nya krav från nya resenärer. Många ”guesthouse” med fläkt i taket har slagits omkull och ersatts av resorter med tillhörande spa. Naturligtvis har rumspriserna gått i höjden men med svenska mått mätt är det fortfarande billigt och man får mycket för pengarna.TP har kollat upp ett par ställen som är väldigt olika men båda med sin egen charm.

Planerande Peter vet vad han vill

Bland nordbor som sätter upp verksamhet i Thailand finns ett par stora kategorier. Dels de som tagit Thailand till sina hjärtan av känslomässiga skäl och sen försökt hitta ett sätt att tjäna pengar här, dels de som valt Thailand som bas för en välplanerad affärsidé och därefter upptäckt allt det andra i Thailand.

Börja om från början

Ulf och Maj-Britt Pettersson lämnade karriär och höga löner för att börja om från början - och dra igång ett dykcenter i Thailand. Det var sex år sedan. Idag är husbyggen deras nya dröm.

Svårt att bryta upp

”Jag har tänkt på en sak. Det svåraste är inte göra något nytt. Det är att bryta upp från det gamla”, säger Ulf Pettersson. Han rattar sin havsblå Toyotajeep nerför den röda jordstig som snart ska bli hans hemmaväg. Goh Lanta är numera permanent bas för Lanta Divers Ulf och Maj-Britt – och kommer att vara så i många år framöver. För förutom deras välkända dykföretag Lanta Diver har paret numera ett annat skötebarn: husbyggen.

Överlämna din kropp och själ

Hur moderna vi män än låtsas vara är vi fortfarande inte lika naturliga spabesökare som kvinnorna. Kan det vara så att män är blygare för att ta av sig kläderna och överlåta en kropp som man inte är nöjd med i händerna på en kvinna som ofta ser så späd ut.

En dansk kro i Hua Hin

Känner du för genuin dansk mat i Hua Hin är The Admirals Pub & Restaurant rätt ställe att gå till. Läget är så centralt det kan bli, på höger hand ett stenkast ner från korsningen där Damnoernkasem Road viker mot stranden från stora landsvägen.

Mat i månsken

En gång i tiden var det ett gäng blomsterhandlare som frågade ”när gav du din fru blommor senast”. Idag är det inte politiskt korrekt att säga så eftersom även kvinnor borde köpa blommor till sina män. När var den senaste gången du bjöd din partner på en månskensmiddag frågar vi istället. Om det dessutom luktar svagt av tång och gröna lanternor från fiskebåtarna ute på redden lyser ikapp med månen så är bilden fulländad. Som om det inte vore nog med månsken och båtlanternor så finns det dessutom stearinljus på bordet.

Gourmetmat i ombonat friluftsmuseum

Barnmatsedeln är ett pussel. Toaletten så fin att man inte nänns uträtta andra behov än rent estetiska i den. En gammal skolbänk står ställd mot en kortvägg i vänstra salongen från entrén sett. Notan får vi i instucken i en bambustav som pryds med en pinfärsk orkidé. Den hoprullade lilla uppfriskningshandduken bärs fram sval och fräsch på ett palmblad som vilar på en bambuassiett. Den vietnamesiska cyclon jämte huset är helrenoverad. Fotogenlampan från Amerika brinner bara kvällstid och den är lika genuin som det mörka vitrinskåpet den ställts bredvid.

Lyckliga gatan

”Lyckliga gatan du finns inte mer, du har försvunnit med hela kvarter” sjöng Anna-Lena Löfgren. Man kan ju undra vart den försvann, kan den möjligtvis ha dykt upp i Hua Hin i Thailand 8000 km söderut? Om man ska tro Jan ”Loffe” Carlsson så är det precis vad som hänt.

I sakta mak till Hua Hin

TP tog tåget till Hua Hin för att reta smaklökarna ett par dar. Vårt två vagnar lågsäsongskorta ekipage, som går vidare ner till Surat Thani, är inget för stressputtar. Utfarten från Hualampong är lååångsam men fridfull och mjuk, inte i närheten av det skak och framförallt oväsen man kan få uppleva på thailändska landsvägsbussar med brölande karaoketeve framme hos föraren.

Pattaya Pok Pok (2)

Thailändarna vet hur man roar sig Ordet ”sanuk” betyder roligt på thailändska och att ha roligt är något thailändarna lägger ned mycket av sin fritid på. Många nöjen har de gemensamt med skandinaver men mycket skiljer.

Page 1 of 2

Antal besökare

I dag1091
Månaden23014
Totalt1829479

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework