På en sekund kan livet förändras

På en sekund kan livet förändras. Det som tidigare varit självklart och enkelt blir plötsligt svårt eller helt enkelt omöjligt. Livets förutsättningar kan bli så i grunden rubbade att det gäller att hitta ett nytt sätt att leva. För Göran Larsson förändrades livet en januaridag 1990 på South Pattaya Road då han och en kamrat var på väg hem på motorcykel. Motorcykeln frontalkrockade med en bil, kamraten dog och Göran blev mycket svårt skadad.

I livet om livet för livet från livet under hela livet

Lars-Eric Uneståhls namn är långt ifrån lika känt som Tomas Gustafssons, Kenny Bräcks eller Tony Rickardssons. Kanske hade inte deras namn blivit kända heller om inte Lars-Eric kommit i deras väg. Det var han som införde den mentala träningen som ett komplement till den fysiska som de bedrev.

Chakapongthomas en doldis

Många människor i byggbranschen är oerhört duktiga på att marknadsföra både sitt företag och sitt namn. Thomas Nilsson bygger under namnet Thai Hem och gör det på sitt eget sätt. Femtio hus har det blivit hitills. Utan pukor och trumpeter, knappt någon känner till honom. ”På gott och ont”, säger han själv.

Svenskförening i Hua Hin/Cha Am

Torsdagen den 27 november kl. 18.00 kanske kan betecknas som ett historiskt datum någon gång i framtiden. Det var då Svenskföreningen bildades i Hua Hin på Sweden Restaurant. Hela 52 personer hade anmält att de ville komma men det blev ännu bättre,62 personer kom, och förplägades med ärtsoppa och pannkakor. Lasse Nilsson var värd och restaurangen var fullsatt.

En vision förverkligad

Första gången vi skrev om Black Mountain var i vårt aug-sept nummer år 2006. Då var det en byggarbetsplats och vi skrev det. Mannen bakom bygget Stig Notlöv hade en vision som inte vi kunde se. En av de vi pratade med den gången var Jörgen Persson (banans PGA instruktör) som sa ”en bra golfbana ska vara tillräckligt svår för att ett pro ska finna den intressant men inte svårare än att medelgolfaren ska känna sig nöjd med sin runda”.

Upplevelseturism i vardagslivet

Det var länge sedan vi träffade en så genompositiv människa som Lars-Åke Persson. ”Visst är det svårare att sälja hus just nu men så är det ju alltid. Inget växer för evigt och vi har ju haft en fantastisk försäljning i några år. Inte ska vi i fastighetsbranschen klaga. Det gäller att rätta munnen efter matsäcken” säger han.

Falun dä du

Falukorv är intimt förknippad med den andra kändisen från Falun, nämligen koppargruvan. Repen man använde i gruvan gjordes av kohudar och eftersom man inte flådde djuren levande blev det en hel del kött över. Man tror att de många tyska gästarbetare som fanns vid gruvan, hade med sig korv hemifrån. Efter mycket prövande fick de till ett recept som ledde till att korven smakade som den medhavda tyska. Det var under 1600- och 1700-talet och korven var rökt och mycket salt.

Receptet

Av en ren händelse träffade vi Kenneth Peterson som var på resa i Thailand närmare bestämt i Phuket och omgivningarna. Vi fick veta att det är han som skickat receptet på falukorv till Hua Hin. Som ni förstår så har Kenneth tillverkat korv i många år och hade bl.a. rätten att använda uttrycket blommig falukorv när Hasse och Tages korvvisa var som hetast. Kenneth firade sin 60-årsdag i Thailand tillsammans med släkt och vänner.

Thainorrland på sex dagar

Någon har påstått att det går 1500 kurvor på landsvägen mellan Chiang Mai och gränsstaden Mae Hong Son i nordväst. Wikipedia säger 1849. Det kan stämma. Vi tappade räkningen halvvägs. Skarpa kurvor är det också. Mycket berg och dalar likaså. Upp och ner, vänster och höger, rakt fram och sväng igen. Ofta på förhållandevis smala vägar.

Sydsidenvägen

Thaisiden kommer från norra och nordöstra Thailand, brukar det heta. Men då blir medborgarna i det muslimska samhället Phumriang i sydthailändska Chaiya, nära Surat Thani, sura. För där har byborna i flera generationer vävt och producerat thaisiden, från silkesmaskens kokongbestyr till färdiga sidenbitar av bästa kvalitet i traditionella mönster. Vi tittade in i sidenverkstan nyligen och pratade med vävarmadamer och butiksfolk.

Page 1 of 2

Antal besökare

I dag769
Månaden30572
Totalt1881924

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework