Storälgen

Storalgen1Vet du var Svansele ligger. Det visste inte vi heller men nu vet vi det. Om Thorbjörn Holmlund får sin vilja igenom så kommer snart Svansele var i var mans mun när Storälgen står färdig.

Vildmarkscenter

Nu kommer det nog att dröja åtminstone något år innan älgen står ståtlig på en höjd i grannskapet. ”Vad gör du under tiden”, frågade vi Thorbjörn. ”För tolv år sedan kom en kamrat på besök, söderifrån. Jag tog med honom på en skotertur i vildmarken och vi övernattade vid en tjärn med kristallklart vatten. Han blev lyrisk och sa att det här skulle många av hans kamrater, söderifrån, gilla. Så jag byggde ett vildmarkscenter”, säger Thorbjörn.

Utan fönster

Visst låter det enkelt men det var inte riktigt så enkelt som det låter. Det byggdes rum för rum, inalles elva, det blev ett hus helt utan fönster. I centret finns det rum med alla årstiderna och de olika elementen representerade. Välkonserverade djur, alla större djur som finns inom en radie av 30 km från centret är utplacerade för en realistisk upplevelse. Thorbjörn har t.o.m. byggt en minityrfors i ett av rummen med fiskar simmande i kristallklart och kallt vatten.”Eftersom inget ljus kommer in behövs inget reningsverk”, förklarar han för de som letar.

Kåsjakt

I Svansele är man inte plastisk, man dricker ur träkåsor och äter på takspån. För att få tag på kåsor annonserade Thorbjörn. En måltid för en kåsa var budskapet. En dag kom tre gentlemän med en säck på ryggen. ”Vi läste annonsen, men inte behöver vi nå betalt”, sa de. Det kunde inte Thorbjörn acceptera. Det visade sig att det fanns 33 kåsor i säcken, man kom snabbt överens, gentlemännen for hem mätta och med lite penningar i fickan.

Vilt och gott

På Svansele vildmarkcenter står kaffehurran stadigt i den öppna elden som används vid matlagning. En fiffig anordning som gör att man kan svänga in och ut tre wokar i brasan gör matlagningen till en show. Det luktar gott, det fräser om ren- och älgköttet. Laxen tillagas på en wok för sig och så små runda potatisar blandade med lök och grönsaker. Det smakar vilt och gott. Förra säsongen severades det 35 000 tallrikar, förlåt takspån.

Norrlandscocacola

StoralgenVi fick Trocadero till maten, allmänt kallad norrlandscocacola. Efter maten dracks det kokkaffe ur sotsvart hurra serverat i kåsa och så fick vi hembakade kanelbullar till. Hur kan kaffe smaka så himmelskt gott. Exotiskt är det minsta man kan säga för våra thailändska medresenärer. Vi spenderade en hel dag inomhus i ett hus utan fönster trots att solen sken.

Många besökare

”En tredjedel av besökarna kommer från Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel från övriga Sverige och resterande tredjedel från utlandet. Mest italienare, belgare, holländare och tyskar”, säger Thorbjörn.

Thorbjörn trivs i vildmarken. En gång köpte han, Holmlund, en charterresa till Spanien som så många andra. Efter tre dagar tittade Thorbjörn och hustrun på varandra och nickade. Sen tog de första bästa reguljärflyg hem.”Här trivs vi och några gränser mellan arbete och fritid finns inte”, säger han.

Många skotrar

Idag har företag 66 snöskotrar på vilka man kör ut gästerna i vildmarken. Man har älggaranti vilket innebär att om man inte får se någon livs levande älg under vistelsen får man tillbaks pengarna för resan. Hitills har det inte blivit någon återbetalning. Om det beror på att man alltid sett älg eller om man trivts bra utan älg låter vi vara osagt.

Faktaruta

Svansele Vildmarkscenter är en naturupplevelseanläggning för året runt baserad verksamhet. Sommartid gäller älgspaning, kanoting, fiske, guldvaskning mm. Vintertid är verksamheten baserad på skoter, hundspann, ren-rajd, fiske och älgsafari.

Gemensamt för årstiderna är bastu och bad i varma tunnor, med anslutning av rutschkana ned till angränsande å eller varma bad. Övernattning sker i primitiva skogskojor och matlagning sker över öppna eldar med ortens råvaror och vilt som bas Två anläggningar för vildmarkscamping finns, varav den ena på berget Vithattens östra sida. Den ligger i el- och väglöst land, dit man tar sig med skoter, fyrhjuling eller ridhäst. Det är en nybyggarplats med ett 20-tal mjuka bäddar i kornboden, samt huvudbyggnad för mat och samvaro. Upplägget är detsamma i Svansele Vildmarkscamp. Där utgörs huvudbyggnaderna av tre kåtor i varierande storlekar. Totalt kan 116 personer övernatta.

Read 23304 times

Antal besökare

I dag332
Månaden3500
Totalt1726052

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework