Skogsbärsbranschens Intresseförening allmänt kallad SBIF är huvudaktör när det gäller bärplockning i Sverige. SBIF är en förening som styrs av i princip två personer, Tommy Innala, Polarica och Martin Engström, Olle Svensson AB. Visserligen har Blåtand fått vara med och säga sitt men det är Tommy och Martin som bestämmer. Åtminstone är det den information vi fick vid en pratstund över en kopp kaffe med Sylve Björkman, Peter Fust och Bo Axelsson. Vi träffade dem i Bangkok. ”Vi är här för att se om våra hus inför nästa säsong”, sas det. Under thailandsbesöket passade man på att träffa tjänstemän från Department of Employment.

Katastrof för många

Bärsäsongen 2009 blev rena katastrofen för många thailändska bärplockare som fått tillfälligt arbetstillstånd fär att plocka bär. Närmare bestämt 5600 personer. Många av dem hade lånat de 75 000 baht som bemanningsföretagen i Thailand ville ha för att ombesörja resan till norra Sverige. I den summan ingick busstransport i Thailand (1000 Baht) och i Sverige (5000 Baht). Viseringsavgiften beräknades till 10 000 Baht och tur och returbiljett 43 000 Baht. Tillkom gjorde försäkring 5000 Baht och rekrytering kostade lika mycket, 5000 Baht. Man satte av 1000 Baht för hälsovård och bemanningsföretaget tog 5000 Baht för sina tjänster. Det finns fyra bemanningsföretag i Thailand som rekryterar bärplockare.

Kvoteringssystem

Det är SBIFs styrelse, styrd av Polarica och Olle Svensson AB, som avgör vilka företag som ska få bärplockare från Thailand. Ett kvoteringssystem har inrättats och de tretton inbjudande företagen får vackert finna sig i de beslut som tas. Det är också runt styrelsebordet man bestämmer bärpriserna för säsongen. Eftersom de 5600 officiella bärplockare som kom till Sverige 2009 hade ett arbetstillstånd förstår vi att migrationsverket spelat en viktig roll. ”Jag bedömer det så att det fanns 5600 bärplockare från Thailand som kom in till Sverige som arbetskraftsinvandrare, men troligtvis fanns det ytterligare 3000 som kommit till Sverige på turistvisa”, säger Sylve. Några av dessa 3000 fick ett arbetstillstånd i efterhand.

Anledningarna

Det fanns två skäl till att många thailändska bärplockare kom hem tomhänta. Det ena var att bärtillgången var för dålig i det området där 80-85% av alla plockare befann sig. Det andra skälet var att de kom alldeles för många som ville tjäna en slant. ”Det är ju inte så svårt att lista ut om det kommer att bli mycket bär eller inte. Men man får inte vara lat man måste helt enkelt ut i skogen och titta. Om blommorna på bärriset saknas eller är bruna blir det helt enkelt inga bär”, säger Sylve.Blommorna har antingen frusit eller torkat bort. Det företag han representerar tog kostnaden för att flytta 800 plockare från området mellan Skellefteå och Fredrika söderut till Munkforstrakten. ”Där fanns det gott om bär och bland våra 800 plockare var det bara 4% som inte tjänade pengar”, säger Peter. Medelplockaren fick med sig 15 000 sek hem efter att kostnaderna var betalda. ”Vi hade en plockare som lyckades plocka 9 ton bär på 62 dagar”, säger Sylve.

Snudd på olagligt

Det är uppenbarligen ingen konkurrerande affärsverksamhet man sysslar med inom bärbranschen i Sverige. Polarica och Olle Svensson AB avgör vem som ska få plockare, man bestämmer priset på bären till plockaren och till konsumenten. Det finns flera stora uppköpare av frysta och rensade bär. Saarek i Estland, Lapin Liha och Riitan Herku i Finland , Polarica och Olle Svensson Partiaffär AB i Sverige. Stora kunder till dessa bärgrossister är Procordia i Sverige, Valio i Finland samt Indena i Italien. När det gäller Svenska blåbär så säljs de till Kinesiska extraktionsfabriker som vidaresäljer bären till Japan.

Omlokalisering var lösningen

Det märkligaste av allt i den här affären är att bara ett fåtal företag flyttade plockarna dit bären fanns. Det är alltså ren slöhet från många inbjudande företag som lett till att många thailändare kommer hem till en pantsatt gård och en skuld som ska betalas med pengar man inte tjänade på bärplockning. Vi på TP har inte tillräckligt med information från olika källor för att hänga ut någon. Vad vi kan göra är att lista samtliga 13 inbjudande företag och till vilken grossist de är knutna.

Inbjudande företag - Grossist

 • Rabema Service AB - Olle Svensson AB
 • Pirexus AB - Olle Svensson AB
 • Euro Apartments AB - Olle Svensson AB
 • Norrskensbär AB - Olle Svensson AB / Polarica AB
 • Västiöns Vilda Produkter AB - Blåtand AB
 • Lomsjö Bär AB - Blåtand AB
 • PDR Lappland AB - Polarica AB
 • Norrskensbär AB - Polarica AB
 • Sterus, Stefan Engström - Polarica AB
 • Svantes Vilt och Bär AB - Polarica AB
 • SM Andersson AB - Polarica AB
 • Fruktkällaren i Sundsvall - Polarica AB
 • Set Axelsson HB - Polarica AB

Framtiden för svensk bärhandel enligt Sylve

Som vanligt så vet de styrande ingenting om framtiden vad gäller Svensk bärhandel. Migrationsverket avvaktar vad LO ska säga i frågan, och LO väntar på besked från migrationsverket. Branschorganisationen SBIF har spelat ut sin roll efter att i viss mån ha slaktats i TV- programmet Uppdrag granskning. Vårt grannland Finland som också är beroende av Thailändska plockare föreligger inga skatteproblem. Plockarna kommer som bärplockande grossister och bäruppköparna kan sova tryggt om nätterna vilket inte är fallet för Svenska bolag. I Sverige har skatteverket slaktat nästan alla bolag som varit medlemmar i SBIF. I Lettland som också är en stor aktör inom skogsbär finns heller inga problem när det gäller plockningen. Ett av staten högt fribelopp ( ca 50 000 sek ) gör att plockningen är befriad från skatt. Svenska staten borde använda lite sunt bondförnuft så att vår bransch kan leva vidare. Samtidigt så måste bärgrossister och inbjudande företag genomgå ett stålbad och rensa ut olämpliga företag. Men en sak är glasklar, utan Thailändska bärplockare så dör Svensk bärhandel Låt oss nu tillsammans skapa de bästa möjligheterna för våra vänner från Thailand.