Trestammer og krokodiller

thailand 132Ikke alle liker å se ville dyr i bur, som for eksempel den mektige bengalske tigeren. Likevel vil vi ikke nøle med å anbefale et besøk i Million YearsStone Park.

Krokodillefarm

I Million Years Stone Park fins også en av Thailands største krokodillefarmer, PattayaCrokodile Farm. Videre fins en rekke fuglearter her, fisk, asiatiske elefanter, bengalske tigere, albinobjørn, 200 år gamle bonsaitrær, dette bare for å ha nevnt noen av artene. For ikke å glemme de enorme forsteinede trestammene som er datert til 100 millioner år gamle.

Naturens prosesser

Parken ligger snaut 30 minutters kjøring fra Pattaya og ble grunnlagt i overkant av 30 år siden av KhunSuan. I 1992 ble Million Years Stone-parken åpnet for turister og allmenheten, men fornyes kontinuerlig og stelles omhyggelig. KhunSuan gjorde det til sin livsoppgave å samle unike, gamle og sjeldne planter, for så å bygge det hele om til en attraksjon. Men også for at fremtidige generasjoner skulle få se, lære og studere planteriket. Senere kom dyrene til. Parken er designet av KhunSuan selv, og er trolig et av de vakreste parkene i Thailand.

Rekker instinktivt hendene fram

Det første som møter en i det man kommer inn i parken er de enorme forsteinede trestammene. De ser så levende ut at man rekker instinktivt hendene fram for å stryke over barken og det er da man forstår at trestammen er av stein. Et av naturens prosesser gjorde det en gang levende treet om til stein for cirka 100 millioner å siden. Går man videre ser man kalksteinformasjoner, man er omgitt av vakre planter der noen av de eldste er 2-300 år gamle (bonsai), og et nydelig anlagt fossefall suser mildt i bakgrunnen.

Skremmende krokodillefarm

Går man videre, støter man på den skremmende krokodillefarmen, både salt og ferskvannskrokodiller er samlet her. Bedagelig ligger de i vann eller i sola, og ser ut til å ha god plass. Her kan man få kjøpt døde kyllinger og mate dem via en fiskestang. Reaksjonsmønsteret i det de hopper opp og glefser etter maten, gir gåsehud på armene. I et annet hjørne av parken finner man krokodillenes «barnehage», her pleies de ny-utklekkede krokodillene. Denne delen av parken aler opp tusenvis av krokodiller som blir til vesker, belter og hele skinn.

Fred og kraft

Så kommer man til de asiatiske elefantene. Godmodige står de der og venter på godbiter fra de besøkende. Mot betaling kan man ta en ridetur, eller bli løftet opp av en elefant. Dyrene står lenket fast, det er beklagelig å se, men det er dessverre slik at parken må driftes og noe av midlene kommer fra parkens besøkende. Men nesten uansett hvor i Thailand man befinner seg, så vil man støte på elefanter. Den er en betydningsfull del av Thailands kultur, vi ser den over alt også i ulike symbolske formasjoner, vesentlig for fred og kraft. Men en gang i fortiden fantes den asiatiske elefanten i enorme flokker i Thailand og dets naboland. Skogene de levde i ble imidlertid mindre og mindre, og antall elefanter sank dramatisk i forrige århundre.

En enslig mann med pinne

Krokodilleshow er neste post på programmet. Det er ikke mindre enn skremmende og ufattelig at en enslig mann kan stå der med en pinne og få krokodillen til å lystre hans minste vink. Og albinobjørnen litt lenger borte, må også «tjene til livets opphold», med fotografering sammen med turistene.

Utrydningstruet

De bengalske tigerne gjør et mektig inntrykk. De har store arealer til disposisjon, likevel er det med en viss vemod man betrakter de innesperrede store dyrene som vandrer hvileløse fram og tilbake. Verdens tigerbestand har statusen utrydningstruet. Av en opprinnelig bestand på cirka 100 000 dyr i begynnelsen av 1900 tallet, fins det nå bare anslagsvis 5 til 7000 igjen. Flere av underartene er allerede borte for alltid. De er enorme, hannen måler cirka 3,8 meter i lengde, skulderhøyden opp til 120 centimeter, vekt cirka 270 kilo.

Fotografering med turistene

Også her er noen av dyrene trent opp til fotografering sammen med turistene. Undertegnede artikkelforfatter stilte opp til fotoseanse, med et nødskrik og overtalelse. Med tigertemmerens umiddelbare nærhet gikk jeg med på å legge hånden på ryggen til det enorme kattedyret, et dypt brum lød fra tigerens strupe, det var som en lyd fra jordens indre. Jeg tenkte; «gjør den et kast med hodet, så slås jeg i svime, i verste fall blir jeg spist opp». Da jeg fikk se fotografiet av seansen, så jeg at tigeren ikke var løs, men lenket fast i underlaget med en kort kjetting. Altså er også dette nødvendig, for få inntekter til drift av parken.

Tjue til trettitalls tigerunger

En annen fotoseanse er mating av tigerunger med tåteflaske, her «jobber» ungene på skift. En av vaktene fortalte at de alltid hadde et tjue til trettitalls tigerunger. Hvor disse blir av i voksen alder, er ikke brakt på det rene, men trolig sendes de til andre deler av landet/verden til dyreparker. Til tross for fangenskapet, virker det som om dyrene har det bra med store disponible arealer. Å avlegge et besøk i den velstelte Million Years Stone Parken er å anbefale, at dyrene synes å bli godt i varetatt er et pluss.

Read 23518 times

Antal besökare

I dag405
Månaden3573
Totalt1726125

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework