Lokal administration i Thailand

administrationFör att förstå hur Thailand är indelat får vi börja med att bena isär uttrycken muban (moban, mooban, moobaan) tambon och amphoe (amphur). En moobaan som vi västerlänningar kallar de många av en mur inhägnade byarna (på landet oftast inte in- hängande) kan vara en del av en större muban. Det kan också vara så att en stor ”by” kan vara indelad i flera muban. Varje administrativ by har en vald eller tillsatt byhövding (positionen Phu Yai Ban kan också gå i arv ) och förr var det naturligt att byäldsten var Phu Yai Ban. Mu står för grupp och ban för hus, alltså en grupp av hus. Vid senaste räkningen fanns det 69 307 muban i Thailand.

Vad är en tambon

En tambon är en del av ett distrikt (sub-district, township). Ofta används uttrycket king amphoe om ett område inte tillräckligt stort för att bli en amphoe och inte så litet att det skulle förbli en tambon. Med lite utveckling skulle området med största sannolikhet bli en amphoe. En tambon består alltså av flera muban och är en del av en amphoe. År 2009 fanns det 7 255 tambon och inte många fler har tillkommit. Tambon har rötter från slutet på 1800-talet när Thailands första inrikesminister prins Damrong Rajanubhab bestämde att det skulle finnas tre nivåer på landets lokala administration. En tambon styrs av en vald ledare som kallas Kamnan. Det är alla Phu Yai Ban för de muban som ingår i tam- bonen som röstar fram en Kamnan. Väl vald sitter han tills han fyllt 60 år. Förkortningen TAO Tambon Administrative Organization innebär att det inte längre är en person, en Kamnan som bestämmer allt. Det finns alltså ett råd av kloka människor som styr en tambon. En tambon tillhör en municipality, kommun på svenska och thesaban på thailändska.

Lokala produkter såldes i London och New York

Kanske har några av våra läsare handlat på en s.k. OTOP-butik. OTOP står för one tambon one product (palittaphan på thailändska). Det var år 1999 som den dåvarande regeringen med Thaksin Shinawatra som premiärminister började marknadsföra OTOP, en by en produkt. Meningen var att varje tambon skulle välja ut en produkt som byns hantverkare ansåg vara signifikativ för och byns stolthet. Tambonen skulle få hjälp att utveckla produkten och butiker skulle öppnas i varje provinshuvudstad. Det fanns, men kanske inte längre, OTOP-butiker i både London och New York.

Vad är en amphoe

Nästa nivå kallas amphoe eller amphur, översätts ofta med distrikt. Kanske är ordet kommun rättare. En muban styrs av en Phu Yai Ban, en tambon styrs av en Kamnan eller ett råd och en amphoe styrs av en Nai Amphoe. Det finns 878 kommuner i Thailand. Det är alla amphoe som bildar provinser och en amphoe blir som regel provinshuvudstad (Amphoe Muang). Antalet amphoe i en provins varierar från tre upp till femtio (Bangkok). Varje amphoe har normalt ett unikt namn men alla fem kommuner som bildades 1996 avdelade från stora amphoe fick heta Amphoe Chaloem Phra Kiat. Alla låg förstås i olika provinser. Det var till åminnelse av att Kung Bhumibol Aduljadej hade suttit på tronen i femtio år. Chaloem Phra Kiat betyder just till minne av, i det här fallet den thailändska kungen.

Sjuttiosex provinser och Bangkok

Det finns 76 provinser i Thailand, changwat på thailändska. I många fall får provinsen namn efter den största staden i området. Prachuab Khirikhan heter provinsen och staden kallas Amphoe Muang Prachuab Khirikhan. I Changwat Prachuab Khirikhan ligger bl.a tambon Hua Hin som också är en amphoe. På andra sidan Bangkokbukten ligger Ban Phe, en tambon i amphoe Rayong och Laem Mae Phim en strandremsa i tambon Kram som tillhör amphoe Klaeng. Båda tillhör changwat Rayong som också är Amphoe Muang i changwat Rayong.

Phuwa Ratchakhan Changwat heter den som styr i en provins, kallas för guvenör men kanske kan landshövding vara rätt uttryck på svenska. En landshövding har två roller, statens företrädare gentemot länet och länets företrädare gentemot staten. Den närmaste översättningen av provins till svenska är förmodligen län.

Krungthep Mahanakorn

Sedan finns Bangkok eller Krungthep Mahanakorn som den heter på thailändska och som dessutom bara är första delen av ett betydligt längre namn. Antalet amphoe i Thailand uppgår till 878 men då är inte alla amphoe i Krungthep inräknade. Där finns det ett 50-tal som kallas khet. De 50 khet i Bangkok är minst till ytan av alla amphoe och de i norra delarna är störst, omvänt är förstås förhållandet när det gäller antalet innevånare.

Den här artikel och mycket annat läsvärt finns på

www.walleniusvinklar.com

Read 26497 times

Antal besökare

I dag1109
Månaden23032
Totalt1829497

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework