Turister får rätt på Phuket och i Pattaya

phuket turisterTisdagen den 24 september 2013 öppnades en rätt för turister på Phuket. Den har tillkommit för att förbättra Phukets skamfilade rykte. Phuket är ett före detta paradis där turister blir uppskörtade anser många. Rätten drivs i Phukets provinsdomstols regi, den avdelning som har hand om turistrelaterade mål. All personal har genomgått träning att hantera fall där turister är inblandade på ett effektivt och rättvist sätt. Ett beslut ska kunna tas samma dag som klagomålet kommit in. Alla brotts- och civilmål som lämnas in av både utländska och inhemska turister kommer att behandlas i den nybildade turisträtten.

EU hotade

Hitills under år 2013 har 10 miljoner (några miljoner till lära komma innan årsslutet) turister besökt Phuket och självfallet uppstår dispyter om allt mellan himmel och jord. De flesta klagomålen berör överpris på taxiresor, påstådda skador på hyrfordon av diverse slag och dålig kvalitet på inköpta varor. Även ficktjuvar härjar i vissa områden på Phuket och personskador i samband med rån har ökat och blivit allvarligare. I juni i år har EU och en del europeiska diplomater påpekat missförhållande och bett den thailändska regeringen att försöka lösa problemen. Det gick så långt så EU hotade med att utfärda en varning för att resa till Phuket för sina medborgare om inget gjordes.

Gott samarbete

Beslutet att öppna en rätt för snabbehandling av turistrelaterade ärende togs bara tre månader innan rätten var ett faktum. Självfallet ville man ha rätten på plats innan högsäsongen. Samarbetet mellan Justitiedepartementet i Bangkok, domstol och polis på Phuket verkar fungera friktionsfritt i det här fallet. Kanske beroende på att det skrivits mycket om ökad brottslighet på Phuket. Provinsen har också fått en ny polischef ganska nyligen.

En reglering av taxis

De första att drabbas av nitiska statstjänstemän i sitt yrkesutövande var tuk-tuk förarna. Krav på att reglera hela tuk-tuk verksamheten har inte bara ställts från turister, även branschen i sig själv ville ha en sanering. Med allt fler oregistrerade tuk-tuks kantades gatorna ansåg de som är registrerade att det inte var konkurrens på lika villkor. Alla tuk-tuks vid Soi Bangla i Patong och Rat-U-Thit Rd. i Kathu är föremål för studier. När tillstånd ges att bedriva taxiverksamhet får fordonsägarna antingen en gul eller en grön nummerplåt. Nu finns det förstås en del tuk-tuk med just den typen av nummerplåt som är oregistrerade. Bara mellan juni och september i år har närmare 800 illegala tuk-tuks ertappats. Som jämförelse bör nämnas att det finns cirka 1200 registrerade som alltså är lagliga. Vi förmodar att det kommer att bli svårare att komma över falska nummerplåtar från och med nu.

Fler rätter öppnas

Det känns som om värnandet om turister har hög prioritet för liknande rätter har öppnats i Pattaya den 5 september och på den iternationella flygplatsen Suvarnabhumi den 23 september. På flygplatsen ska man kunna få sitt mål prövat dagen för hemresan. Om inte ett snabbt beslut kan tas i ärendet får man i alla fall avlägga sitt vittnesmål. Det finns också planer att öppna rättsinstanser i Chiang Mai, på Samui och i Bangkok. En myndighetsperson sa att han inte ville prata om problem utan ville berätta om lösningarna till problemen. Vi kan konstatera att försöka skörta upp turister är vanligt eftersom bovarna tror sig gå fria, turisten lämnar ju landet när semestern är över. Inte har man tid med rättsliga åtgärder då. Dessutom tror nog de flesta turister att det i närmaste är omöjligt att få sin sak prövad. Ny polischef och turistdomstol känns som riktiga åtgärder.

Faktaruta

Turistdomstolen på Phuket
Tourist Protections Section
25 Damrong Rd. T. Thalat Yai
A.Muang, Phuket 83 000
Tel: 076 210 269, 076 211 160, 076 210 469
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Turistdomstolen i Pattaya
Pattaya Provincial Court
(Saan Changwat Pattaya)
Thapraya Rd. T. Nong Prue
A.Banglamung, Pattaya
Tel: 038 252 130 – 2
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read 22386 times

Antal besökare

I dag221
Månaden20428
Totalt1797841

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework