Att äga lägenhet i Thailand

Green ableEn ägd lägenhet i Thailand går under beteckningen condominium. En condominiumägare betalar inte någon månadshyra efter köpet, däremot en samfällighetsavgift varje månad (kan också ske årsvis). Samfällighetsavgiften ska täcka gemensamma kostnader i bostadsbeståndet, d.v.s. vakthållning, poolskötsel, sophantering, städning, el, etc.

När du planerar ditt köp, fall inte bara för en condominium som ser trevlig ut innanför de fyra väggarna. Minst lika viktigt är en fungerande infrastruktur runtomkring. Finns det kommunikationer, ett bra utbud av affärer på rimligt avstånd, störningar från trafik eller annat som påverka trivseln.

Om det rör sig om en färdig bostad känner du förmodligen ingen oro, eftersom den de facto finns på plats. Om det rör sig om ett projekt under byggnad, eller som inte har startat rekommenderar vi att man förvissar sig om att marken ägs av projektören och att det finns bygglov. Det kan också vara bra att ta reda på om projektören byggt och färdigställt andra projekt .

I Thailand finns en regel som säger att högst 49% av den säljbara bostadsytan i ett bostadskomplex får ägas av utlänningar. Det bör klargöras, att ditt köp faller inom ramen för den tillåtna kvoten.

Betalning
Vi vill påminna om att aldrig betala pengar till en mellanhand eller mäklare utomlands eller i Thailand. Betalningen skall gå direkt till projektören/byggmästaren. När det gäller en färdig condominium ska bostaden i allmänhet betalas tämligen omedelbart, oftast efter en kort tidsfrist under vilken en depositionsavgift erlagts. Vid projekt under uppförande sker betalningar allteftersom byggnationen färdigställs; i allmänhet 4-5 betalningar under byggtiden.

Betalning av en condominium i Thailand ska alltid ske genom överföring till projektörens bank i utländsk valuta. Be banken skicka en summa som ungefär motsvarar det avsedda thailändska beloppet. Små diskrepanser regleras vid slutbetalning. Om du inte överför pengarna i form av utländsk valuta kan du inte få din bostad registrerad i ditt namn på Landkontoret, “Land Department“. (Du kan också skicka dem till ett eget thailändskt bankkonto i utländsk valuta, “Foreign Currency Account“, och betala därifrån. Men utan att ha en registrerad bostad i Thailand, långtidsvisum eller arbetstillstånd kan det vara svårt att öppna bankkonto.

Den mottagande banken ska utfärda en FET (Foreign Exchange Transaction Form) som innehåller uppgift om det överförda beloppet i utländsk valuta. Avsändarremissan och FET ska innehålla namnet på den som senare ska registreras för lägenheten. FET  utställs av den thailändska kontohavaren som ska överlämna den till köparen. Tänk på att begära en kopia av FET så snart en batalning gjorts och att en FET ska utfärdas vid samtliga överföringar.

När köpet är genomfört och alla inbetalningar gjorda är det dags att bostaden i besittning. Oftast är det en handläggningstid mellan tiden för bostadens färdigställande tills dess att Landkontoret kan utfärda ditt ägandebevis (lagfart). Generellt låter projektören köparen ta bostaden i besittning så snart betalningen är klar. (En liten del av slutbetalningen brukar erläggas i samband med registreringen och efter det att köparen kontrollerat sin bostad samt påpekat och fått åtgärdat, eventuella brister.)

Registreringen kostar en del. Det går inte att säga en exakt summa. Landkontoret gör egna beräkningar av egendomens värde och det är efter det högsta beloppet av deras värdering samt försäljningspriset som avgiften sätts.

Skatt

Betalas av

Belopp

Överföringsavgift

Köpare

2% av registrerat värde

Stämpelavgift

Säljare

0,5% av registrerat värde

Källskatt

Säljare

1% av det högsta av uppskattat och registrerat försäljningspris

Företagsskatt

Säljare

3,3% av det högsta av uppskattat och registrerat försäljningspris


Tabellen visar grundregeln. I de allra flesta fall försöker dock säljarna att lasta över en del av registreringskostnaden på köparen genom att i kontraktet skriva att registreringsavgifter och skatter delas 50/50. (Stämpelavgift, “Stamp duty“ tas ut om bostaden ägts av säljaren mer än fem år. Företagsskatt, “Specific business tax“, tas ut om objektet ägts kortare tid än fem år).

Mellan tummen och pekfingret kostar en normal condominium med två sovrum  mellan 40.000 och 60.000 Baht i registreringsavgift.

I samband med slutbetalning kan det finnas andra avgifter, som t.ex. avsättning till reparationsfond, “sinking fund”, samt förskottsbetlning för viss tid av samfällighetsavgiften, “community fees“. Kontrakt för el och vatten kostar knappt 8.000 Baht totalt.

Thailand gjorde 2008 ett tillägg i lagen som reglerar ägande av condominier, ”Condominium Act”. Denna lag tar i större utstreckning än tidigare tillvara köparnas intressen. Bl.a. betraktas broschyrer och reklam som säljaren ger ut som ett bindande dokument vars innehåll säljaren måste uppfylla.

Hyrköp av lägenhet - enkelt och tryggt.

Hyrköp är en mycket förmånlig och prisvärd ägandeform för den som vill äga ett boende men vill slippa kostsamma bolån. Bostaden hyrs i upp till fem år och övertas vid kontraktsperiodens slut.  Närhelst den som hyr önskar köpa loss lägenheten gäller det pris som angetts vid kontraktsskrivningen. Det tillkommer inga extra kostnader eller prishöjningar under hela kontraktstiden. Med hyrköp fås god tid att  ”bo in sig” utan att låsa mycket kapital. Idén påminner om ett hyreskontrakt men med den stora skillnaden att  hyresinbetalningarna tillgodoräknas som en avbetalning på lägenheten. Det är också tillåtet att hyra ut lägenheten och på så vis finansiera hyrköpet. Uthyrning kan göras via egna kontakter men är också möjligt via Green Able.

Chakpong och GREEN ABEL har ett mycket attraktivt läge med hög uthyrningsfrekvens.

Green Abel Co ltd 
34 Moo 3 Chakpong, A.Klaeng
21190 Rayong

Mobil (ThaI/ English) +66(0) 80 059 6676
Mobil (Sverige): +46(0)705 93 33 93
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.greenabelthailand.com

Read 25042 times

More in this category:

Antal besökare

I dag351
Månaden23500
Totalt1746052

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework