Nattfiske

Nattfiske Julia White 3Om man kunde börja nattfisketuren baklänges skulle allt vara perfekt. Om man bor på Hat Sai Kaow och åker på fisketur till Bang Bao måste man åka tillbaks runt midnatt. Det är mörkt och gatubelysning är obefintlig. Vägen är smal, backig och krokig, en väg man helst ska åka på i dagsljus. Då är den full av storslagna naturscenerier.

Båten en skönhet

Båten Julia White låg guppande vid piren och väntade. En svag bris som enligt kaptenen skulle mojna klockan 20.00. Textraden ”när storfiskarn talar om hur stora fiskar han får då skarvar han som han vill då räcker armarna inte till” i Thore Skogmans slagdänga dyker upp i huvudet. Nu ska vi alltså ut på nattfiske för första gången. Det känns spännande, snudd på lite farligt. Havet är ju så svart.

Tre trygga män

Tre thailändska gentlemän tog bort ordet farligt omedelbart. De såg ut att kunna både fiska och köra båten. Vi började med en kopp kaffe precis som när man hälsar på hemma hos människor. Sedan blev det mat, barracuda som sig bör, på väg ut till det första stoppet, där de stora fiskarna lurar i djupet. Tjugofem till trettio meter djupt var det där vi ankrade. Se och lär intalade vi oss. Man har ju sett hur fiskare kämpar med svärdfiskar som hoppar högt upp i luften och bara vägrar att bli fångade och i kampen bryter av spöet. Det skulle inte bli så många svärdfiskar visade det sig.

I början matade vi fiskarna

Krokarna agnades med bitar av bläckfisk och med agnet väl i vattnet blev det väntan. – Tålamod måste man ha, sa Vichit. Det kändes som en darrning i spöet och så var första fisken matad med bläckfisk. Vi tror att fiskarna utanför Chang är mycket smartare än fiskar någon annanstans. Det hände hela tiden att det agnades på nytt och på nytt och på nytt. – Är det inte bättre att vi bara slänger i bläckfisksbitarna, tänkte vi, men inte högt. Det fanns seriösa fiskare på båten.

Tillbaks i havet

Ett par småfiskar fick vi men valde att låta dem växa till sig i sitt rätta element. Och plötsligt fick en av deltagarna en riktigt ful fisk med en massa prickar och ränder. – Det är en dyr fisk 500 baht per kilo på restaurang, sa Udomporn båtägaren. Det sa hon om alla fiskar vi fick upp under kvällen. Sedan bestämde sig en någorlunda stor barracuda att komma ombord. Välkommet eftersom fiskelyckan vid just det här stoppet inte hade varit något vidare.

Behaglig temperatur

En timmes rogivande fiske, ett duggregn kylde luften och brisen som skulle lägga sig helt 20.00 ville fortafarande göra sig påmind klockan 22.00, och skönt var det. Det är fantastiskt att sitta på en båt mitt ut i havet (så kändes det), mitt i natten. Att stirra ut över ett svart hav bara belyst av månen och lamporna från 40-50 båtar vid horisonten ute för att fånga bläckfisk. De befinner sig nämligen mitt ute på havet.

Här nappade det

Dags att hitta fiskelyckan på nästa ställe. In med ankaret och förflyttning i 20 minuter. Nu kom vi rätt. Ohh, wow, försiktigt, se till att fisken sitter fast på kroken, ett snabbt kort ryck. Fram med håven det verkar ha fastnat något stort på kroken. Den var inte så stor men den var röd med en svart prick på varje sida. Femhundra baht per kilo på restaurang tänkte vi. Fler barracudas, en och annan ful fisk och en massa små. Den här gången blev småfisken agn.

Rensad och färdig för stekpannan

Vi skulle stanna till på ytterligare ett ställe innan hemfärden vid 23.30. Det sista stoppet var nog mest för att bli av med agnet dock. Inga fiskar rapporterade in. På väg tillbaka kunde vi slappna av och njuta av båtfärden. ”Når storfiskarn talar om hur stora fiskar han får” gick inte här. Nästan samtliga fiskar blev fotograferade. Ville man ha med sig fångsten till hotellköket gick det bra. Vi gav våra fiskar till båtpersonalen. Det måste ju finnas fiskrätter för morgondagens båttur också. De som valde att ta med sig sin fångst fick den rensad och rengjord i en plastpåse, färdig för stekpannan eller grillen.

Faktaruta

Seahunter heter företaget
Båtarna heter Julia White I, II, III
Tel/Fax 039 558 101
Mobiler 084 778 2234, 080 643 0537

Read 321 times

More in this category:

Antal besökare

I dag345
Månaden22936
Totalt906911

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework