Bli en bartender

Bli en bartender 19BSRedan innan Cocktail (1988) med Tom Cruise och Brian Flanagan var bartenderyrket högt ansett. En bartender var en person man kunde berätta sina bekymmer för fram på småtimmarna. Efter Cocktail kom det in lite mer ”showmanship” i bartenderyrket. Det jonglerades med flaskor och drinkar hälldes upp bakom ryggen. Idag är det ett välavlönat och populärt yrke både bland kvinnor och män.

Ansvarsfull alkoholhantering

Vi träffade Andreas Caudwell på Phuket. Han är en av delägarna i ett företag som heter Scandinavian Bartender, franchiseinnehavare av Europeiska bartenderskolans (EBS) utbildning i Thailand och Finland. Det första han poängterar är hur viktigt det är att lära sig vikten av ansvarsfull alkoholhantering.

Säga nej

Det krävs inga förkunskaper eftersom det är en gedigen utbildningsplan man följer. Teknik, snabbhet och effektivitet blandas med hur man bemöter gäster, korrekt försäljning och utveckling av sociala färdigheter. Bartender är ett serviceyrke och man måste kunna läsa människor. - Även säga nej till nästa beställning om man anser att gästen har fått nog, skjuter Andreas in. Det har förmodligen funnits en hel del högljudd argumentation i barer världen över på grund av ett enkelt nej.

Fyra intensiva veckor

Utbildningen pågår under fyra veckor och man bor på det nyrenoverade egna hotellet, kursdeltagarna delar rum. På Phuket utbildar man upp till 64 elever i månaden under vinterhalvåret och minimiåldern är 18 år. - Hitills har det varit hälften tjejer och hälften killar, säger Andreas. På Phuket finns möjlighet att öva sina färdigheter bakom en riktig bar med riktiga gäster på bottenvåningen i samma byggnad som skolan och boendet. Baren är öppen för allmänheten på kvällstid. - Eleverna kommer också att kunna praktisera sina kunskaper på den nyöppnade nattklubben Famous som ligger på toppen av Jungceylon, säger Andreas. Utbildning pågår från klockan nio på morgonen, måndag till fredag. Fem timmar per dag minst.

Vem lär man sig av

Samtliga lärare är svenska och mycket rutinerade. Fredrik Birgersson är huvudlärare och har jobbat som ”manager” på TGI Fridays i Kungsträdgården och som bartender på Hard Rock Café. Max Karsbrink, assisterande lärare, har jobbat på många nattklubbar och cocktailbarer i och utanför Sverige och som bartender på Mallorca. På Phuket finns också Tim Wallbom, med erfarenhet från bartenderjobb på TGI Fridays och Debaser. Alla tre är bosatta i Stockholm och har jobbat som lärare på EBS där. - Arbetet som bartenderlärare är mycket intensivt med många utmaningar, men glädjen som eleverna visar när de inser hur duktiga de blir, den är oslagbar, säger de.

Vad lär man sig mer

Grunden ligger i att kunna blanda drinkar, minst 100 olika, i praktiken, inte bara i teorin. Kunskapen kallas för mixology. Snabbhet, effektivitet och teknik gnuggas. Freepouring som innebär att man under utbildningens tredje vecka ska kunna fylla sex glas samtidigt med exakt 4 cl i varje glas, helt på fri hand och utan mätglas. Flairtending (jonglering) lär man sig för att bjuda gästerna på lite show, samtidigt som man med snygga handrörelser hanterar fler flaskor samtidigt. Ökar också effektiviteten. Slutprovet är tufft och det händer att elever blir kuggade. Men om allt går som det ska är du klar för ditt första jobb som professionell bartender efter fyra tuffa veckor.

Efterfrågade

EBS utbildningen är producerad av världseliten inom bartending. Skolan är rekommenderad av Svenska bartendergillet (SBG). Det är svårt att bli godkänd eftersom konkurrensen är stenhård och utbildningen mycket krävande. För de som tar sin examen är framtida jobb som bartender nästan garanterad. Elever från EBS är efterfrågade och får ofta attraktiva jobb på berömda barer. - Vi upplever EBS som mycket seriösa och vi vet att certifikatet man får efter genomförd utbildning är en kvalitetsstämpel när man söker jobb, avslutar Andreas.

Kommentarer från kursdeltagare

Några av eleverna har kommenterat kursen på följande sätt. - Mycket seriös med många roliga aktiviteter - Tina 20 år, Danmark. - En bra kurs för att lära sig ett av de roligaste yrken man kan arbeta med - Marcus 19 år, Sverige. Zeb Freij som ansvarar för skolan avslutar med. - Det är ett fantastiskt arbete. Att få vara i Thailand, att få arbeta med riktigt duktiga bartenders och att alltid få träffa riktigt roliga och trevliga människor. Det är svårslaget!

Faktaruta

Europeiska bartenderskolan finns i tio länder. Sverige, Norge, Danmark, Finland, England, Tyskland, Grekland, Bulgarien, Thailand, Kina

Sedan starten 1999 har EBS utbildad över 40 000 bartenders

EBS är världsledande inom bartenderutbildning Besök hemsidan www.bartenderskolan.com

EBS Slogan talar sitt tydliga språk Hard Work Spirit & Soul

Scandinavian Bartender Co. Ltd., 2/13 Sirirat Road, Tamboon Patong Amphur Kathu, Phuket www.barschool.net Mobil 080 7758 483 Zeb Freij

Read 331 times

Antal besökare

I dag220
Månaden20776
Totalt904751

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework