Förändra ditt perspektiv

Forandra ditt perspektivDen här artikeln vänder sig till alla mellan 10 och 80 år, alla som har lust att på fyra dagar genomgå något som totalt förändrar perspektivet på tillvaron. En upplevlse som utgår från något fullständigt obekant och leder till ett inträde i en helt ny värld. Efter fyra intensiva dagars PADI Open Water Diver utbildning njuter man av och behärskar undervattensvärlden.

Unga män med rakade huvuden

Det fanns en tid då man trodde att dykning var förbehållet en grupp vältränade unga män med rakade huvuden och järnfysik. Idag är gränserna utsuddade och alla från 10 år och uppåt kan ägna sig åt dykning. Det enda som krävs är egentligen att det inte finns något specifikt hälsoskäl som gör att man bör undvika dykning.

Dykutbildning är roligt

Dykutbildning är inte jobbig och tråkig, inte något man måste gå igenom för att kunna ha kul och ge sig ut på ”riktig” dykning efteråt. - Själva dykutbildningen står för något av det roligaste man gör under hela sin dykkarriär. Med 1000+ dyk i olika delar av världen i bagaget, går fortfarande mitt första pooldyk i Grums badhus i Värmland in bland topp 10. Mina första kursdyk i tropiska vatten finns givetvis också där bland pärlorna, säger Ulf Pettersson som arbetar på Lanta Diver och är vår ciceron.

Många vill lära sig i Thailand

- Thailand lockar inte bara till sig människor som vill lära sig att dyka, utan också de dykinstruktörer och dykskolor som brinner för att lotsa nya vänner in i den fantastiska dykvärlden, fortsätter han. Det är enklare med utrustningen om det är 30 grader varmt i vattnet jämfört med 3 grader som det ibland kan vara i Sverige. Det känns också tryggare för både instruktör och elev om man genomför en kurs i kristallklart vatten, man behöver inte leta efter varandra i en meters sikt. PADI utbildning skall ha samma upplägg och innehåll överallt i världen. - Det man gör under ett antal kvällspass och ett par helger i Sverige hinner vi med på fyra intensiva dagar i Thailand, säger Ulf

Hur är upplägget

Dag 1 lär vi känna varandra och provar utrustning. Vi får den första teoretiska introduktionen till dykning. Efter lunch är det dags att hoppa i vattnet och dyka, kanske för första gången i livet. Vi befinner oss på en dryg meters djup i en swimmingpool, likafullt är det en helt ny känsla och upplevelse. - Det är här under de första minuterna ni skall ge er tid att känna er riktigt bekväma och märka hur lätt det är att andas under vattenytan, säger Ulf. Det finns ingen anledning att vara rädd eftersom vi står på knä och bara behöver resa oss upp om vi tycker att det känns otäckt. Vi lär oss att ”flyta under vattnet”, att tömma masken under vattnet och en rad andra enkla övningar som syftar till att göra framtida dykning bekväm och säker. Dag 2 är upplagd på samma sätt som dag 1 förutom att vi under dagen hamnar på tre meters djup. Fortfarande i poolen.

The real thing

Dag 3 är det dags för ”the real thing”!! Vi åker tillsammans med andra dykare på Lanta Divers dykbåt till ett av de finaste reven inom en dagsturs avstånd. Här stannar vi i en liten lagun, och med hjälp av en lina går vi ner till sandbotten som ligger tre till fem meter under oss. Det märkliga är att det känns precis lika lätt och bekvämt som i poolen. - Det har aldrig under våra 13 år som dykutbildare i Thailand hänt att något tyckt att poolen kännts OK, men sedan blivit rädd under ”havsdyket”, förklarar Ulf.

Nyfikna fiskar

Övningarna vi gör är precis samma som vi övat i poolen, och det enda som distraherar är alla nyfikna fiskar som inte verkar få nog av att kolla in oss. Eftersom vi är max fyra elever i varje grupp, finns det gott om tid att simma runt och titta på revet innan det är dags att gå upp ur vattnet. Under dag 3 gör vi två dyk ute på revet och dag 4 följer samma mönster.

Lyssna och lär

Efter två poolpass och fyra ”havsdyk” återstår bara den lilla detaljen med ett teoretiskt prov.- Om ni har hållit er vakna under teorigenomgångarna i klassrummet och lyssnat till vad instruktören berättat under dagarna på båten, bör ni klara teoriprovet med glans, mästrar Ulf. För att minska klassrumstiden under en semester kan man förbereda sin dykkurs via PADI E-learning. Allt teoretiskt kan pluggas in och ett prov kan göras via Lanta Divers hemsida. Naturligtvis kontrolleras kunskaperna av instruktörerna när det är dags för utbildning på plats.

Ett PADI-kort i plånboken

Era fyra dagar är till ända och ni kan nu titulera er dykare och bära omkring på ett imponerande PADI-kort i plånboken. Nu är det dags att blicka framåt mot Advanced Open Water Diver, vilket under tre dagar ger ytterligare träning i ett antal dyksitutationer. Efter det kan man fundera på att bli ”Rescue Diver”, och efter det.......... Men det är en annan historia, avslutar Ulf.

Faktaruta

Lanta Diver
PADI 5 Star IDC Center
Koh Lanta

Anmäl er till kurser via
www.lantadiver.com
eller ring +66 (0)756 680 58, eller +66 (0)8 7891 4141

Read 309 times

Antal besökare

I dag648
Månaden2642
Totalt944296

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework