Ledarhögskola

Ledarhogskola Att var med på en kurs som pågår i två veckor i endast fyra timmar är förstås inte tillräckligt för att få ett certifikat. Men det är bättre att vara med i fyra timmar än att inte vara med alls. Dessa fyra timmar är en utav de mest intensiva och upplevelsrika förmiddagar vi någonsin deltagit i. Elene Uneståhl håller kursdeltagarna i ett järngrepp koncentrationsmässigt med hjälp av alla knep som finns i föreläsarmanualen, om det finns någon sådan.

Observerar intryck

Vi deltog i en kurs som heter Certifierad NLP Practitioner på svengelska. Och man får mycket riktigt ett certifikat efter genomgången kurs om man visar att man har tagit till sig det som lärs ut. NLP står för Neuro Lingvistisk Programmering på svenska och det heter nästan likadant på engelska. Man arbetar med hur man tar emot och uppfattar den information som strömmar emot oss och hur detta sedan påverkar vår kommunikation och vårt beteende. Kursen lär deltagarna att använda modeller och processer som ska utveckla både vår yrkesverksamhet och vårt privatliv.

Aha-upplevelser

- Mental träning sysslar vi med jämt och hela tiden, säger Lars-Eric Uneståhl. Så är det nog, men de flesta har inget namn på det de sysslar med. Det är svårt att prata om sådant man inte har ord för. Därför är det nödvändigt för den mentala träningen att man får ett namn att hänga upp sina upplevelser på. En NLP-kurs är väldigt mycket aha-upplevelser. - Javisst är det så, jag gör så ibland men jag vet inte vad det heter, säger många deltagare.

Submodal

Vi hamnade mitt i en redovisning av ett grupparbete som berörde submodaler. En submodal är helt enkelt kvalitén på våra tankars struktur. Våra tankar är påverkade av våra sinnen och vår inre dialog (när vi pratar med oss själva). Sub betyder under och syftar på de beståndsdelar en modal är byggd av. Ett ljud kan vara starkt eller svagt och en bild kan vara mörk eller ljus. Bilden av sig själv kan vara positiv eller negativ. Med hjälp av submodaler kan man påverka synen på sig själv. En deltagare sa – när jag praktiserade vad jag lärt mig blev min dåliga självbild väldigt rolig. Annika Sörenstam använde sig av submodaler när hon var nervös inför ett slag på golfbanan. Hon föreställde sig att hon satt på månen och tittade på sig själv och såg hur löjligt det var att vara nervös över att slå en liten boll mot ett hål. När nervositeten släppte ”flöt” hon tillbaks in i sig själv och slog ett perfekt slag.

Ett positivt ankare

- Man kan inte sudda ut minnet men man kan förändra upplevelsen av ett negativt minne, en negativ bild, genom positiv bearbetning, säger Elene. Det verkade som om samtliga i gruppen precis hade fått en mer positiv bild av sig själva. En snygg övergång till ämnet ”ankare”. Ordet ankare kan ju ha en negativ klang i betydelsen hålla fast. På den här kursen finns det dock inga negativa associationer till uttrycket ”ankare” (kan beskrivas som en händelse man associerar med en känsla). Fyra förkortningar rörde om i hjärnkontoret. OI som står för omedvetet inkompetent, ett stadium man helst inte ska befinna sig i. Avhjälps naturligtvis genom studier. MI, medvetet inkompetent är nog ren slöhet. Högre upp på stegen finns MK, medvetet kompetent, gränsar till arrogans eller överentusiasm. - Utbildad men inte bildad, sa Henrik Mattsson en av kursledarna. Och sist och bäst OK, omedvetet kompetent, dit man vill nå. Det visade sig också att man kan gå direkt från att vara omedvetet inkompetent till att var omedvetet kompetent.Vi får lämna våra kursupplevelser vid OK-tillståndet. Och det känns helt ok.

Neuro är hjärnan

NLP syftar till följande. Neuro står för hjärnan och hur den organiserar våra liv. Lär dig styra dina tankar och du kan ändra din uppfattning om människor och situationer. Du kan påverka dina reaktioner och använda dina minnen på ett sätt som ger stöd för den person du vill vara. Arbeta också med det omedvetna för en effektivare inlärning.

Lingvistisk är språket

Lingvistisk är den språkliga delen av det sätt vi uppfattar världen på. Om man behärskar sitt språk kan man göra sig själv starkare genom språkmönster. En förbättrad kommunikation och på det viset en bättre relation får man på köpet. Om man kan kommunicera på ett fängslande och övertygande sätt lyssnar folk.

Programmering är redskapet

Programmering syftar på hur vårt beteende styrs för att uppnå det resultat vi önskar.Genom att lita på de verktyg man får på kursen kan man bli en mästare i att hitta och utveckla sina inneboende resurser. Man kan också nå tillfredsställande personliga och arbetsrelaterade resultat genom att utveckla motivationen och den inre styrkan, inte bara hos sig själv men också hos andra.

Ett bra bevis på OK

Elene Uneståhl och Henrik Mattsson visde prov på hur omedveten kompetens styr samspelet mellan de båda kursledarna. På ett mycket elegant sätt kompletterade de varandra och visste exakt när man ska vara tyst och låta den andra prata. Elene kan vara väldigt självutlämnande och med sina tuffa bakgrund är hon väl skickad att lära ut hur man tar sig ur en näst intill hopplös situation. Dessutom har hon kvar sin kopparbergsdialekt, det inger förtroende.

Anmäl dig nu

Vi ville ha ett slutord från de båda kursledarna. - Kom ihåg att det är inte omständigheterna som skapar stress det är hur vi förhåller oss till omständigheterna som gör det, säger Henrik. För Elene är det viktigt att föra ner det teoretiska till konkreta situationer som alla människor förstår. Vi ville stanna kvar och delta i hela kursen. Atmosfären som skapats av kursledare och kursdeltagare var så avslappnad och gladlynt. Personligen tycker jag inte om att presentera mig men eftersom alla i lokalen verkade genuint intresserade av vad jag hade att säga gick det med en dans. Varför inte utveckla dig själv och andra genom att anmäla dig till en kurs på Ledarhögskolan. Anmäl dig idag via www.slh.nu eller ring mobil 084 696 4577 det är antingen Elene eller Lars-Eric som svarar.

Faktaruta

Center of Excellence
Thaihem, Ban Phe (Chakpong)
Söder om Rayong
Mobil i Thailand 084 696 4577
www.slh.nu
Under tiden Elene har varit kursledare i Thailand har hon blivit nominerad som 1 av 100 inspiratörer i Sverige av tidningen LEVA! Det är stort.

Read 302 times

Antal besökare

I dag90
Månaden13170
Totalt897145

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework