Kvalitetsutbildning utomlands

QSS Skola 2Det blir allt vanligare att ta en paus i livet, man vill ha mer tid för familjen. Många vill ta den här efterlängtade pausen någon annanstans än i Sverige. Hur gör man det när man har barn som går i skolan frågar sig många. Quality Swedish School i Kamala på Phuket kanske är svaret.

Byråkrati

Vi träffade Birgitta Green som är verksamhetsansvarig på QSS som namnet på skolan förkortas till. - Att starta en svensk grundskola i Thailand är mycket svårare än vad jag först trodde, säger hon. Vi antar att det finns en viss byråkrati involverad, precis som i Sverige. Birgitta vill dock inte prata så mycket om krångligheter och problem nu när den thailändska skollicensen sitter vackert inramad på väggen. - Enligt skolministeriet på Phuket är vi den enda svenska skola i Thailand som har den behörigheten, säger hon stolt.

Hur går man till väga

- Två till tre månader före det är dags att börja studierna kontaktar vi eleven. Därefter tar vi kontakt med elevens lärare i Sverige för att be om ett underlag för individuell planering, säger Birgitta. Senast två veckor före skolstart ombes föräldrar tillsammans med eleven att besöka QSS för inskrivningssamtal. Skulle inte detta vara möjligt ordnar vi inskrivning när det passar. – Vi vill också ta del av grovplaneringen kring det arbete som sker i elevens hemmaskola, det underlättar elevens återgång till skolan i Sverige. De läromedel som behövs för den tid eleven befinner sig på QSS förväntas hemmaskolan bidra med. Helårselever får läromedel av oss, säger Birgitta.

Ansvarsförhållande

QSS har som ansvar att på allra bästa sätt handleda eleven utifrån läroplanens mål och hålla kontakten med elevens lärare i Sverige. Ett nära samarbete med föräldrar ingår också. Föräldrar ska tillsammans med hemmaskolan ser till att underlag för individuell planering och läromedel kommer med till QSS. För de elever som ska gå i årskurs 7-9 finns två möjligheter. – De kan skriva in sig vid Sofia Distans, som QSS har ett nära samarbete med, då sköts planeringen och betygsättningen av dem. Eleven kan också välja att vara fortsatt inskriven i skolan i Sverige men komma till oss och få handledning utifrån individuell utvecklingsplan, säger Birgitta.

Rutinerade lärare

- Kalix var det blixtsnabba svaret från Ann-Kristin Jonasson, när vi frågade var hon kom ifrån. Hennes livskamrat finns också i Kamala och heter Gunnar Jonasson. Både har stor erfarenhet från arbete utomlands, främst i Afrika. Tanzania, Mosambique och Angola har fått tio år av paret Jonasson. Totalt har det varit lärare i över 30 år. – På QSS har vi mycket tid för varje elev och naturligtvis blir inlärningen mer effektiv på det viset, säger Ann-Kristin. Än så länge finns det inte så många elever så klasserna består av olika åldrar. – Det kan ju inte vara farligt för en 10-åring att studera tillsammans med en 14-åring, säger Gunnar.

Jämförelse med svensk skola

- I vissa klassrum i Sverige finns det upp till trettio elever, säger Ann-Kristin. Då kan det naturligtvis bli svårt att koncentrera sig på enskilda elever med specifika inlärningsproblem. QSS är relativt nyöppnad men det blir fler och fler förfrågningar från föräldrar. Att det är populärt att jobba i en svenskskola utomlands bevisar antalet sökande till de tjänster som finns på QSS. Hela 117 sökande enligt Birgitta. Det känns bra att vara på QSS i Kamala, Phuket. En härlig atmosfär finns redan. Vi tror att det beror på att Birgitta som huvudansvarig har en bra relation till Ann-Kristin och Gunnar. Och vem har inte det. Angående musikutbildning säger Gunnar – det är jag som sköter instrumenten och Ann-Kristin fyller i med – det är jag som står för sången. Ett härligt lärarpar, med brett register som eleverna på QSS kommer att få mycket glädje av.

Faktaruta

Quality Swedish School
32/31 Soi 8
Kamala, Phuket
Mobil +66 (0)8 2417 5962 eller (0)8 7464 3281
Verksamhetsansvarig Birgitta Green
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.svenskgrundskolaphuket.se

Andra svenskskolor i Thailand
Lanta Sanuk School (LSS)
Kontaktadress
Travel Insight Int. Co., Ltd.
105/31, Moo 3, T. Saladan
Koh Lanta, Krabi 811 50
Tele +66 (0)8 7897 1609
Koordinator Veronica Sävmarker
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.svenskaskolanthailand.se

Huay Yang Sanuk School (HYSS)
Systerskola till Lanta Sanuk School
Belägen i Nishaville Resort, Huay Yang
Koordinator Camilla Lebert Hirvi
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Info om Huay Yang
Anki Leidstedt
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.svenskaskolanthailand.se

Read 495 times

More in this category:

Antal besökare

I dag382
Månaden29396
Totalt1341633

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework