Att flytta till Thailand

Flytta till ThailandDet finns många människor runtom i världen som funderar på att flytta till Thailand föro resten av livet eller delar av året. De har varit på semester i Thailand en eller flera gånger och tycker att Thailand kunde vara ett bra land att bo i. Skälen är många. Ekonomiska, pengarna räcker längre i Thailand. Det sköna klimatet är välgörande för kroppen och hälsan eller kanske man bara vill få förändringar i livet till stånd..

Hälsoskäl

För Tatsani Smtayons, av thai-kinesikt ursprung, var det hälsoskäl som gjorde att hon kom tillbaka till Thailand. Efter många års hårt arbete på olika restauranger i Stockholm var kroppen slut. Svår värk i lederna. Inget ovanligt för den som är född och uppvuxen i ett land med sol och värme och senare i livet har ett tungt arbete i ett kallt klimat, förklarade hennes läkare. Han rekommenderade henne att återvända till Thailand. ”Min svenske man som nu är pensionär hade alltid drömt om att flytta till Thailand, vi köpte ett litet hus utanför Pattaya och nu är vi här”, säger Tatsani.

Inte så enkelt

Den som varit i Thailand på semester och funderar på att flytta hit tänker kanske. Gud, vad skönt! Här kan jag ligga under en palm vid stranden, njuta av värmen och leva bekymmersfritt resten av livet. Ingenting kan vara mer fel. Inte ens för Tatsani som är thailändska var det enkelt. ”Jag har både svenskt och thailändskt medborgarskap. Men i den snåriga byråkratin som råder i Thailand uppstod en del komplikationer som jag aldrig hade kunnat tänka mig. Hur är det då inte för alla utlänningar”, undrar Tatsani.

En idé föddes

Det var så idén till boken Att flytta till Thailand kom till. En bok som Tatsani har skrivit tillsammans med journalisten och författaren Kurt Blomqvist, en svensk invandrare som bott i Thailand några år. Tatsani som en thailändsk återvändare, Kurt som en svensk invandrare. Det har blivit en intressant och givande dialog.

Kulturkrocken

”Det är många saker utlänningar måste ta med i beräkningen”, säger Tatsani. De kommer till ett land där man talar ett språk som de flesta inte förstår, ett land med en helt främmande kultur som utvecklats på sitt eget sätt under tusentals år. Här måste de kanske ompröva de mest grundläggande värderingar som de alltid betraktat som självklara. De höga ideal de haft vad gäller ärlighet, trohet, delat ansvar och hjälpsamhet faller platt till marken och har ingen giltighet längre.

Hur ska man bo

Bostadsfrågan är ett exempel på svårigheter de kan möta. De måste skaffa sig en bostad, ett hus eller en lägenhet, och måste anlita en mäklare och en thailändsk advokat med en engelska som de knappt begriper. De är helt i händerna på advokaten. Här kan de känna sig som ett barn i skogen, där vargar och björnar bara väntar på att få äta upp dem. ”Boken, Att flytta till Thailand, kommer att ge svar på många frågor som invandrare ställer när de vill flytta hit. Den är skriven för att de ska kunna känna sig säkra och undvika många kostsamma misstag”, menar Tatsani.

Drömmen om ett annat land

Tatsani har med assistens av Kurt Blomqvist skrivit ännu en bok. Den heter Drömmen om ett annat land. ”Jag hade redan i ungdomsåren en dröm om att få komma och bo i ett annat land. Det är en dröm som jag delar med tusentals andra asiatiska kvinnor. Min dröm gick i uppfyllelse. Jag fick komma till Sverige, där jag har bott i 18 år. Men min dröm hade också ett pris. Den kostade mig min hälsa”, berättar Tatsani..

Som kallskänka

Tatsani arbetade som kallskänka på flera välkända restauranger i Stockholm. Bland annat på Utrikesdepartementets restaurang där hon blev bekant med många kända personer. Vår tidigare utrikesminister Anna Lindh blev förtjust i den alltid leende och vänliga Tatsani och de blev goda vänner. Den 10 september 2003 började som en helt vanlig dag för Tatsani, men det skulle bli en dag som hela svenska folket skulle minnas med fasa. Anna Lindh kom som hon brukade vid lunchdags och beställde sin räksmörgås av Tatsani. Några timmar senare blev hon mördad.

Taksin som gäst

”Lite roligt var det när jag en dag fick höra att en man som hette Taksin skulle komma till restaurangen Taksin, vem är det”, undrade jag. Tatsani hade varit så engagerad med sina göromål i Sverige och hade inte haft varken tid eller intresse att följa med vad som hände inom inrikespolitiken i Thailand.

Faktaruta

Att flytta till Thailand, en bok som Tatsani har skrivit tillsammans med journalisten och författaren Kurt Blomqvist, en svensk invandrare som bott i Thailand några, år kommer att vara tryckt och klar i början av januari 2009.

Drömmen om ett annat land kommer att ges ut i Sverige under nästa år. En dokumentär berättelse om en kvinnas kamp för ett bättre liv i ett annat land. Ett liv i ett land där man betraktar kvinnan som likvärdig med mannen. Frågor om jämställdhet går som en röd tråd genom hela boken.

Read 20119 times

Antal besökare

I dag222
Månaden222
Totalt1455071

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework