Att köpa hus på rätt sätt

Att kopa husVi har inga intentioner att lägga oss i hus- eller lägenhetsaffärer. Men vi vill å andra sidan inte heller se människor bli lurade när man bestämt sig för att köpa en fastighet i Thailand, långt från Norden. Vi träffade Peter Ekfeldt som är kontorschef för ERA Mäklarna som har kontor i Bangkok och Ban Phe. Vår enkla fråga var, vilka råd bör man ge till nordbor som vill köpa hus i Thailand. Det här är den lista av generella råd ERA ger.

Om du har kontakt med en privatperson bör du tänka på att utländska privatpersoner utan arbetsgivare inte kan ha arbetstillstånd och arbetar därmed svart. Att vara inblandad i olagligheter utomlands är inte att rekommendera.

Om du har kontakt med ett företag ställ frågor. Registreringsbevis ska alltid finnas på kontoret. Be att få titta på det. Kom ihåg att ett kontor inte behöver betyda att en verksamhet är legitim. Gör aldrig affär med någon med kontoret på fickan.

När det gäller betalning tänk på följande. Hur hanteras dina pengar och hur säkerställs att du får det du betalar för. Vilken typ av konto betalar du till, privat eller företagskonto och hur och när överlämnas din köpeskilling till säljaren.

Hur mäklaren kontrollerar objekten till försäljning innan marknadsföring är av största vikt, framför allt ägarförhållanden och dokumentation måste säkerställas. Majoriteten av mäklare i Thailand gör inte det när de tar ett uppdrag. Detsamma gäller naturligtvis svartmäklarna. Fråga vad som kontrolleras.

Fastighetsaffärer är komplicerade, vilken kompetens har din kontakt. Att som thailändare kunna prata bra engelska eller att vara en utlänning med ett antal år i Thailand räcker inte. Fråga vilken utbildning och erfarenhet som finns.

Se till att det klargörs vem som betalar skatter och avgifter. Fråga om det är arrendegivaren som betalar skatt för arrendeförsäljningen och arrendeintäkterna. Be om en förklaring om hur dessa beräknas, vilka belopp det handlar om och vem som är skyldig att betala.

Kom ihåg att Thailand, precis som Sverige har ett skatteverk som utför kontroller, revisioner och ingripanden. Påföljder vid överträdelser är skattetillägg, böter eller fängelse. Återgälda den Thailändska gästfriheten med att följa de regler och lagar som finns.

Read 17182 times

Antal besökare

I dag239
Månaden239
Totalt1455088

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework