Phukets hjältinnor

HjaltinnorSystrarna Thao Thep Kasattri och Thao Sri Soontorn anses allmänt som kvinnorna som räddade Phuket från att bli invaderat av burmesiska trupper. Det är också ett bevis på hur kvinnans list övergår mannens förstånd. Nu var det ju ett tag sedan närmare bestämt år 1785 men de båda systrarna inspirerar fortfarande kvinnor över hela världen i allmänhet och thailändska kvinnor i synnerhet.

Stor här

I historieböcker står det att Burma samlat 144 000 soldater för att invadera det område som hette Siam. Siameserna försökte förgäves försvara sig men övermakten var för stor för att man skulle kunna vinna i strider man mot man. Här krävdes list.

Stopp vid Thalang

De burmesiska trupperna hade till en början stor framgång men när man nådde Thalang bestämde man sig för att slå läger och vila sig inför slutoffensiven. Det var där och då de siamesiska trupperna byggde en front för att stoppa burmesernas framfart.

Förstärkningar

Idén var att sinka och gå in bakom de burmesiska trupperna och skära av mattransporter. Men eftersom burmeserna bestod av betydligt fler soldater än den siamesiska armen, kände sig burmeserna ändå segervissa. Man måste få den burmesiska stridsledningen att tro att truppförstärkningar anlänt från huvudstaden. På den tiden hette huvudstaden Rattanakosin och låg på Chao Phraya flodens östra sida, där Thonburi (del av Bangkok) ligger idag.

Kvinnor i uniform

Det var nu systrarna kom upp med den briljanta iden att klä alla kvinnor, som naturligtvis inte deltog i krig, i uniformer och instruera dem att agera och gå som män. Man använda svärd av trä och tågade genom staden i samlad trupp för att få det att se ut som om förstärkning äntligen anlänt.

Bluffen gick hem

Den burmesiska befälhavaren gick på bluffen. Från att ha varit segersäker under en månads tid fann han för gott att dra tillbaka sina trupper måndagen den 13 mars 1785. Tricket kallas fortfarande Thalangs segerrika dagar.

Staty sent om sider

Det tog dock lång tid innan lokalbefolkningen i området kom att hedra systrarna med en staty. Det var inte förrän den 23 maj 1967 som statyn av de två systrarna avtäcktes efter att ha placerats i rondellen vid Tha Rua. Det är faktiskt omöjligt att få med båda systrarnas ansikte på samma bild för de vänder sig ifrån varandra. Det sägs att de bevakar varandras rygg.Årliga festligheter arrangeras för att hedra deras minne. Vi tror att statyn av de två systrarna är en utav få, om inte den enda statyn utav två kvinnor i hela världen. Om ni som läser känner till någon mer staty av två kvinnor skicka gärna information till oss.

Read 19577 times

Antal besökare

I dag95
Månaden7266
Totalt1645988

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework