Motorsai mycket mer än taxi

MotorsaiEn kvinnlig turist på besök i Bangkok tyckte att thailändska pojkvänner var väldigt artiga och snälla när de skjutsade sina flickvänner till jobbet med sin motorcykel. Att nästan alla hade en färgad väst med ett nummer hade hon inte tänkt på.

Deltar politiskt

Innan Thaksin Shinawatra kom till makten 2001 styrdes mc-taxi av rena soi-maffian. Alla mc-taxi fick betala en avgift för att få vara med i soikön. Thaksin förstod vikten av att ha mc-taxi på sin sida så han rensade upp i maffiaträsket. Det ledde till att alla mc-taxi i princip slapp betala någon avgift och tjänade på det viset betydligt mer pengar. Mc-taxi hade blivit politisk. I början följde man blint sin välgörare men på senare tid har det växt fram en politisk medvetenhet hos de flesta förarna.

Vem stöder man

Vem man stöder bygger ofta på ren pragmatism. Eftersom det är en utsatt yrkeskår vill man naturligtvis ha en större jämställdhet och ett rättvisare samhälle och det är det som är grunden i den politiska åskådningen. Nyligen har man bildat Association of the Motorcycle Taxis of Thailand (AMTT) en fackföreningslik organisation som värnar om och skyddar mc-taxis rättigheter. Man utfärdar också en form av licens för förare som ansluter sig. Alla politiska partier i Thailand har blivit intresserade av att få AMTT på sin sida. Den nuvarande regeringen vill att alla mc-taxin ska registrera sig men många är fortfarande skeptiska till anledningen.

Sick-sackar sig fram

Utan mc-taxi skulle Bangkok stanna det är 100% säkert. Så många som 75-80% av befolkningen skulle få gå till jobbet. När trafiken står still i Bangkok rör sig tusentals ”motorsai” sakta men säkert fram emot trafikljuset. De är först iväg och det ständiga sick-sackandet mellan ”parkerade” bilar kan göra vilken bilist som helst nervös. Men det är ytterst sällan det händer några olyckor eller att en mc repar någon bil.

Många uppgifter

Förutom att skjutsa folk till jobbet eller till anslutande kommunikationer är en mc-taxi en utmärkt budbärare. Dokument kommer fram i tid, blommor, snabbmat, tvätt, affärsmän som har bråttom till ett möte, allt och alla åker med en ”motorsai” för att komma fram snabbare. Dessutom är det fortfarande billigt.

Hjältestatus

Under demonstrationerna gjorde mc-taxin, med fara för eget liv, ett jättejobb genom att transportera skadade till sjukhus. Det uppstod många hjältar i samband med UDD-demonstrationerna i april-maj 2010. Man skilde inte heller på människor, det var viktigt att få den skadade under vård, oavsett vilken politisk åskådning den skadade hade.

Kan sitt Bangkok

Bor man i Bangkok har man förmodligen använt sig av en mc-taxi vid något tillfälle. Förarna kan sitt Bangkok. Om du vill fråga efter vägen fråga en västklädd taxiförare. De vet om, och kan ta sig fram via genvägar som endast de känner till. Eftersom många tror att alla mc-taxin ser upp till Thaksin och hans anhängare måste vi avsluta med att citera en förare som inte vill bli namngiven eller fotograferad. ”Vi är inte röda, vi är inte gula, vi är orange”

Read 20556 times

Antal besökare

I dag72
Månaden7243
Totalt1645965

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework