Skreddersydd

skreddersydd thaisilkekolleksjonFra hvert gatehjørne byr de fram sine tjenester, skredderne i Thailand. Men hvem skal man velge? Hvordan unngå å bli lurt og har man betalt riktig pris for skjorta av thaisilke, er dressen av ekte kashmir?

Det kryr av dem

Det kryr nemlig av dem, skredderne eller tailors, med sine kataloger, modeller og stoffruller. Valgets kvaler kan derfor bli vanskelig i jungelen av tilbud. Men en løsning kan være å forhøre seg om skreddernes kvalifikasjoner i oppholdsstedets nabolag. For all del; ikke la deg plukke opp og presses inn i en butikk uten videre, det kan bli vanskelig å vri seg unna en handel når man først er kommet innenfor butikkdørene. Hver og en av dem påberoper seg nemlig statusen ”byens beste”.

Liten skredderbutikk

Vi bestemte oss for å bruke tjenesten for aller første gang tidligere i år (februar og mars 2011). Vi forhørte oss om skredderne i Jomtien (seksjon av Pattaya) gjennom thaipersonell på hotellet samt skandinaviske gjester som vi var blitt godt kjent med og som hadde tilegnet seg solid erfaring med nabolagets skreddere over flere år. Fra alle hold gikk anbefalingen til en knøttliten, beskjeden skredderbutikk med stoffruller stablet som sild i tønne oppetter veggene. Hos ”Versace`s By Sunny” er det blant annet Jack (25) opprinnelig fra Nepal, som deltar i salgsdelen på butikken. Jack sitter som regel på en stol utenfor butikken eller han står i gatehjørnet i Soi 3. Med sitt forsiktige smil og ærlige brune øyne rekker han fram en katalog og spør om madame har lyst på en skreddersydd drakt eller kjole?

Mange prosjekt

Vi skulle ikke ha verken drakt eller kjole, men tre herreskjorter i thaisilke. Skjortene ble levert dagen etter til en stykkpris på 750 THB. Prosjekt nummer to ble tre nydelige damebluser i thaisilke. Prosjekt tre; innlevering av et par yndlingsplagg bestående av skjørt med topp, i retur identiske modeller, men i andre ønskede farger. Prosjekt fire; En tredelt drakt bestående av bukse, vest med en forseggjort bluse, alt i thaisilke, og et par herrebukse. Handelen endte med svært gode priser. Herrebuksen ble forresten sydd etter medbrakt modell.

Ble lurt

Jack forteller at de kan kopiere hva det måtte være. Finner man et plagg i et magasin så er det bare å rive ut siden, la skredderen ta mål og modellen blir kopiert. Skredderne har også kataloger med modeller der man kan velge og vrake eller man kan designe selv i samråd med skredderen. Inntrykket er at de er svært kunnskapsrike og sitter inne med betydelig erfaring. –Bruk klærne, vi garanterer at de vil holde seg like fine år etter år, ble vi lovet da siste del av mars/februar-garderoben ble levert. Og så langt har plaggene holdt mål og vel så det. Det er unektelig en spesiell følelse å trekke på seg klær som er skreddersydd. De stiller dessuten opp med kvinner som tok mål av brystvidde, skrittlengde, også videre, for kvinnelige kunder.

Overvintrende skandinaver

I Jomtien kryr det av overvintrende skandinaver. Mange bruker skredderne, mens andre nøler fordi det er så mange av dem. Noen av dem minner en unektelig om de påtrengende selgerne på for eksempel Gran Canaria. Videre, en del brukere sitter igjen med følelsen av bortkastede penger og svært negative erfaringer. En norsk turist som vil være anonym gjorde en bommert med en dress. –Jeg lot meg plukke opp fra gata i Phuket og ble skjøvet inn på en butikk. Før jeg fikk sukk for meg hadde jeg latt skredderen ta mål og den angivelige kashmirdressen ble bestilt. En dress som nuppet seg allerede under første gangs bruk hjemme og ble ubrukelig. Da forsto jeg hvorfor vi til og med ble påspandert lunsj og drikke etter handelen med den lykkelige og pinlig overhøflige skredderen, forteller mannen.

Ødeleggende

Her forklarer vår skredder om hvordan denne saken trolig henger sammen. –Man må være sikker på at man velger riktig stoff til en dress. Vi har stoffer i 100 prosent kashmir, en kashmirdress koster mange tusen THB. Vi godtar ingen pruting på dette svært eksklusive og kostbare stoffet, men hvis kunden fortsatt vil ha prisen ned så viser vi fram kashmir-kopien til under halve prisen, men da har kvaliteten falt. Vi forsikrer oss alltid om at kunden forstår forskjellen på ekte vare og kopi. Men det hender dessverre at skreddere lover kashmir og leverer kopi. Det er beklagelig og svært ødeleggende for bransjen, sier han og viser hvordan man fingertuppene kan skille kopi fra ekte vare. Kopien er grovere, 100 prosent kashmir er myk som den fineste fløyel. Ulla er verdens mest eksklusive tekstil og kommer fra kashmirgeita fra fjellområdene i Kina, Iran og

Mongolia.

I den lille ”Versaces by Sunny” skredderbutikken kan man også få sydd skinnklær. Det er altså fullt mulig å fornye hele garderoben fra topp til tå, i gode, eksklusive verdenskjente stoffer til priser vi bare kan drømme om hjemme i Skandinavia. Også skreddersydde sko er mulig å få her.

Garanti

Vi er midt inne i et nytt vinteropphold i Jomtien. Også denne gang er «Versace by Sunny» brukt til anskaffelse av kortermede silkeskjorter, flere bluser og en vest, sistnevnte sydd etter en simpel, medbrakt H&M-modell av bomull. Skjortene og blusene har nå en stykkpris på 800THB, pluss/minus. Også et skjørt er bestilt av kashmir ull til artikkelforfatteren, her har selgeren Jack hjulpet til med design av mindre detaljer. Inntrykket er at gjensidig tillit, det vil si at man vender tilbake til den samme skredderen, gir gode priser.

To skredderbutikker

Innehaveren, eller bossen i ”Versaces by Sunny” heter Mr. Sunny. Han har drevet firmaet i 15 år og har jobbet seg fra bunn til topp i skredderfirmaet som alle disse årene har vært fast husskredder (housetailor) i et av de store, kjente hotellene i Jomtien. Firmaet har to skredderbutikker i Jomtien og har seks skreddere involvert i driften. –Vi gir en ufravikelig garanti på klærne vi syr. Det betyr 100 prosent refundering av beløpet hvis kunden ikke er fornøyd. Vi er dessuten svært glad over å ha fått Jack med på laget, han er ærlig, omgjengelig og gjør en meget god jobb, sier Sunny og haster videre; nye klær skal syes og leveres. NOTIS: Silke blir rangert som selve dronningen av tekstil fibre. Når silketråden er behandlet og vevd til tekstil, får den en vakker glans. Thaisilke krever en omhyggelig og komplisert prosess for å produsere hvert enkelt produkt. Den møysommelige prosessen starter med oppdrett av silkeormer til de er fullt utvokst og transformert. Kokongene blir kokt i vann, det er bare første del av prosessen som skaper den verdifulle silketråden. Silkefiberen går gjennom flere vask- og renseprosesser før den blir farget. Det fins flere silketyper; myk, lett og glatt, videre et fastere, sterkere og stivere silke.

Read 25016 times

Antal besökare

I dag546
Månaden1079
Totalt1723631

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework