Laemnar ingen oberørd

Kunstner 015.1I flere år har vi gått forbi Laem`s atelier/galleri Impressive Art i Jomtien Complex Condotel og beundret hans oljemalerier på avstand.

Nødvendig ærend

Desember 2011 førte et nødvendig ærend oss til galleriet Impressive Art. Noen bilder trengte passepartout, glass og ramme. Kunstnerens svært sympatiske hustru, Kawe, tok seg av ordren og viste oss rundt i galleriet. Og Laems råe, nesten brutale penselstrøk med oljemaling er utrolig fasinerende. Hans spesiale er tydeligvis kysten; fiskerlivet, fra markedene, de badende på strendene, siutasjoner fra bybildet, hager, planter, mennesker.

Skuffer, hyller og skap

Nevn ordet suvenir og mange vil trolig sukke tungt og tenke på alle suvenirer som gjennom flere tiår er kjøpt rundt omkring på ulike feriedestinasjoner verden rundt. Artikkelforfatteren er intet unntak. Skuffer, hyller og skap er, eller var fulle av all slags dingser påstemplet Gran Canaria, Tenerife, Mallorca eller Kreta. Det har vært nødvendig å bli, hva skal man si, mer bevisst på hva man kjøper fra de enkelte land. Under en tur til Cambodia for eksempel ble suveniren en akvarell av en landskjent kunstner. Vakker kunst for den vanlige turist fra ”arbeiderklassen” er nemlig ikke dyrt i Asiatiske land.

Mellom himmel og jord

Kunstner 021På strendene i Thailand selges alt mellom himmel og jord, fra ”ekte diamanter” til ”oljemalerier”. Vær obs på at sistnevnte er masseproduserte varer. Videre; nydelige utskårede treskulpturer (bilder og skulpturer av dyr, jungel) ser vi ikke ofte, men av og til. Vi mener at disse dreier seg om ekte vare. Vi har sett thailandske treskjærere i arbeid, de er meget dyktige.

Gjerne hengende på veggen

Denne gang ble det anskaffet et oljemaleri signert av forannevnte Laem, hans fulle navn er Laemthong Phramphan (43 år), fra Impressive Art-atelieret. Motivet; en liten gutt med en risbolle mellom hendene, to hunder står der og ser bedende på ham. Vil gutten gi dem en matbit? En fargerik hane står på hans venstre side. Størrelse; cirka 38 x 50 cm, innrammet koster maleriet 3000 THB. Men Laem har mange andre oljemalerier som vi gjerne ville hatt hengende på veggen.

Fascinerende teknikk

Kvinnen som leser fra en bok for barnet på fanget, for eksempel. På nært hold virker det som om kunstneren bare har slengt malingsklatter på det store lerretet. På avstand ser man virkningen av fargesammensetningen. Og hva motivet også består av; kjærligheten mellom kvinnen og barnet, omsorgen kvinnen har for dette barnet. Utrolig fascinerende teknikk.

Skulpturer

Laem har arbeidet som kunstner i 20 år, er fra Bangkok der han også har sin utdanning fra. De siste 10 årene har han utøvet sitt yrke fra Pattaya og nå fra Jomtien Complex. Han vandrer rundt på strendene, i de lokale områdene, fotograferer og bruker fotografiene som inspirasjonskilde til sine oljemalerier. Han maler også portretter for de som ønsker det. Videre, skulpturer i alle størrelser. En gullforgylt statue av en kvinne med en mann hvis hode er avhugd, er imponerende. Under besøket på atelieret, arbeidet Laem med et hode av en mann, hendene lå der, føttene også. Vi fikk vite at en kunde ønsket en liten modell av seg selv!

Fokus på konsten

Kunstner 023Det er hustruen Kawe vi snakker med. Den hårfargre kunstneren selv er litt sky, som om han ikke vil ha noe fokus på seg selv, det er kunsten, det han skaper, som tydeligvis er viktig. Han maler fordi drivkraften til de uttrykkene maleriene utstråler er inne i ham og må ut, gjennom penselsstrøkene og oljemalingen.

Praktiske opplysninger

Noen praktiske opplysninger; skal man ha med seg et maleri hjem, må man tenke bagasje. Laems hustru, Kawe, har imidlertid kontroll. Enten ruller hun sammen maleriet i en dertil egnet beholder og får det montert på blindramme og innramming hjemme. Eller hun lager en spesialkoffert til bildet av papp, bildet blir pakket inn i bobleplast. Vi benyttet oss av sistnevnte. Et besøk hos Impressive Art er absolutt å anbefale hvis man vil ha et varig, verdifullt minne fra Thailand. På atelieret får man også servering. Enkelte kvelder kan man lytte til levende musikk samtidig som man kan rusle rundt og se på Laems bilder eller nyte en kald øl.

Read 24770 times

More in this category:

Antal besökare

I dag484
Månaden1017
Totalt1723569

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework