Sjømannskirken i Pattaya

sjomanskyrkan 1Att äta en eller två “svele” är en anledning så gott som någon att besöka norska sjömanskyrkan i Pattaya en torsdag lunch. Det var Ellen Standal som gav oss vetskap om att det som serveras på ”ferjetur” i Norge serveras på kyrkan i Pattaya också med sour cream och jordgubbssylt.

Många frivilliga

Förutom Ellen som såg till att svelesmeten kom upp på en ”steketacke” träffade vi också Bitte Velund och Hans Kristian Havgar både lite allt-i-allo på kyrkan. Och Kjell Christoffersen, den i sex veckor ideellt arbetande, ”vikarpresten”. Den präst som alla känner vid det här laget, Jan-Olaf Johannesen, hade precis åkt tillbaks till Norge efter att ha tillbringat de senaste fyra åren i Sjömanskyrkan, Pattaya.

Khun Jumnong

Sjømannskirken har funnits i Pattaya i snart tio år (öppnade sina dörrar hösten 2005) och på plats lika länge har Jumnong Boonmesat funnits. Kyrkans kock med både thailändska och norska rätter som sin specialitet. Hennes engelska är flytande men norskan kämpar hon fortfarande med. Hon har en assistent också, Khun Jansila, eftersom det här är en aktiv kyrka. Någon måste ju se till att de dagliga våfflorna blir till, våfflor och kaffe kan man beställa varje dag, utom måndagar (då kyrkan är stängd), mellan 12.00-16.00.

Många aktiviteter

Andra aktiviteter som bör nämnas och ofta leds av frivilliga medarbetare är t.ex. fredagarnas ”Ut på tur” mellan 09.00-12.00. Helt enkelt en promenad i ”jungelen” som avslutas med en sopplunch på kyrkan. En ”hyggekveld” under namnet GO’FOTEN gör onsdagarna välbesökta, en kväll med allt från levande musik, sång och dans till filmvisning. Vissa onsdagar blir temakvällar och det luktar nybakat från köket (en uppdatering om vad som kommer att ske under högsäsongen 2013-14 håller på att ske på hemsidan).

Grötlördag

Lördagar börjar med en bönestund klockan 11.00 som följs av den mycket populära grötlördagen, som för övrigt finns på samtliga norska sjömanskyrkor runt om i världen. Ofta kan man t.o.m. hitta frivilligt arbetande svenskar vid grytorna. Tänk på vilodagen (för er som inte vet är det söndagen som åsyftas) så att du helgar den står det i Bibeln (böckernas bok) och var kan själen finna ro om inte vid gudstjänsten i trädgården, från klockan 11.00

Faktaruta

SJØMANNSKIRKEN
Norwegian Seamen’s Church Pattaya
162/50 Moo 10, Thappraya Rd. Soi 7
Banglamung, Chonburi 20 260
Tel: +66 (0)8 5135 7755
www.sjomannskirken.no
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Thai-norska barn i fokus

sjomnskyrkanMed Kjell hade vi ett längre samtal om ”Fokus på thai-norske barn” en rapport beställd av BLD med Astrid Venum Mydland som projektledare och så småningom överlämnad till Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet av Sjømannskirken i Pattaya.

Det märkliga är att ingen i de norska mediavärlden utom den kristna dagsavisen Vårt Land har kommenterat rapporten, det skedde den 16/10/2013. Det blev som det ofta blir när det gäller nordiska tidningar och Thailand. Istället för att anstränga sig och försöka förstå thailändska traditioner och familjesituationer blev det en bild från Walking Street (bargatan) som illustration till artikeln.

Khon Norway en intresseorganisation som bildades i september 2008 för nordmenn av bägge könen som är bosatta i Thailand reagerade starkt på sättet att kommentera rapporten. Steinar Nordland och det övriga styret i Khon Norway har tagit avstånd från artikeln.

Rapporten hade för avsikt att undersöka om thai-norska barn boende i Thailand drabbades av vanskötsel av olika anledningar. Vanskötsel heter omsorgssvikt på norska. Eftersom många människor som bor i Norden inte besökt Thailand finns ofta en vaneföreställning om hur nordiska män träffar barflickor och eventuella barn som kommer till ofta blir lidande p.g.a. bristande kärlek och ordentligt familjeliv.

Khon Norway kan nog undanröja de flesta tvivlen. Om vi kan få tag i rapporten kommer den att återges i sin helhet på vår hemsida. Förmodligen finns liknande problem bland thai-svenska/danska/finska barn. Eller kanske det inte finns några problem bara en annorlunda uppväxt.

Vi fick också en pratstund om den ständigt närvarande alkoholen, ibland i alldeles för stora mängder. Om det är ett växande problem och kommer att framkalla ytterligare en rapport av någon statlig myndighet återstår att se. Behöver man någon att prata med om sina problem, vare sig det gäller alkoholberoende eller familjesituationen, är kyrkans medarbetare beredda att lyssna och ge råd i görligaste mån. Både barn och vuxna är välkomna till kyrkan och det finns aktiviteter för alla.

Faktaruta

Khon Norway www.khon-norway.com

Read 20644 times

More in this category:

Antal besökare

I dag203
Månaden203
Totalt1455052

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework