LED är i tiden

LED 2Diskussionen om växthuseffekten ska skyllas på människan eller naturen bryr sig inte Dan Ljusnefors, Mikael Grandelius och Morgan Bonsse om. – Faktum är att medeltemperaturen på jorden stiger och då måste vi försöka göra något åt det, säger Dan. Många sätter sig ner och undrar, - vad kan jag göra. Det gjorde Dan, Mikael och Morgan också. Men de gjorde någonting mer, de gjorde en handlingsplan.

Mycket tänkande

Bolaget DLM Export Co., Ltd. bildades som första steg. – Nu vidtog det verkliga arbetet. Det var helt klart att företaget skulle fokusera på LED-belysning. I LED finns framtiden, säger Dan. LED står för Light Emitting Diod. - Vi hade alla tre samma övertygelse och brinnande intresse att lösa de problem som fanns. Det gällde att göra en lampa som kunde användas överallt. I princip ville de göra byte av lampor så enkelt som möjligt. - Vi ville att merparten av lamporna skulle tillverkas i Thailand. Det gällde att hitta de bästa komponenterna från olika delar av världen och sätta ihop lampan i thailändsk fabrik, säger Dan.

Svensk handlingsplan

Med början i september 2009 skulle Thomas Alva Edisons glödlampa från 1879 med en glödtråd av kol fasas ut (ve och fasa för gamla glödlampor). Energiförbrukningen skulle minskas radikalt. Eftersom energi mäts i watt förbjöds 100 watts lampor först. Från och med 2013 ska det inte finnas några lampor modell Edison i Sverige, bara lågenergilampor. De fungerar som lysrör och innehåller därför en liten mängd kvicksilver och drar bara en femtedel så mycket energi som en vanlig glödlampa förklaras det. Lågenergilampa refereras ofta till som halogenlampa.

Förhastat beslut

Beslutet om att de gamla glödlamporna, som slukar energi (ca 20-25% av den totala elförbrukningen i ett hem), skulle bytas ut mot lågenergilampor måste ha klubbats igenom utan miljöpartister närvarande. Kvicksilver (en förutsättning för att göra lågenergilampan energieffektiv), som är en av de farligaste metallerna, tilläts alltså att vara en del av den nya vänligare miljöpolitiken. Kvicksilver är i sin metalliska form relativt ofarligt. Det är när kvicksilver omvandlas till gasform i luft och vatten den blir farlig (kvicksilver har högt ångtryck och förgasas lätt).

Nytt beslut nödvändigt

Nästa beslut som berör belysning ur miljösynpunkt både när det gäller energiförbrukning och möjlighet till återvinning borde bli lättare. Om Edisons glödlampa inte är acceptabel är det nog dags att förbjuda kvicksilverlampor också. Det blir med största sannolikhet LED (ljus emitterande dioder) som behöver förklaras på kommande sammanträden.

Båtljus

Dan Ljusnefors en av delägarna i DLM Export Co., Ltd. började redan som väldigt ung intressera sig för båtar. Han har designat, konstruerat byggt och inrett båtar professionellt i många år. Han kom tidigt i kontakt med LED-belysning. - På en båt finns det begränsad tillgång till elektricitet alltså måste man var sparsam. Man vill ju kunna starta motorn när man ska åka hem, säger han. Så kallade indikatorlampor med rött ljus (det finns många på båtar) uppfanns av Nick Holonyak Jr. redan i början av 60-talet.

Snabb utveckling

På 70-talet kunde man få LED att lysa med gröna, gula och orange färger och vi fick miniräknare, digitalur och testutrustning. Sedan kom 80-talet med effektivare och större ljusutbyte för utomhusskyltar och trafikljus. På 90-talet blev LED mer tillförlitligt, fler färger tillkom och ljuskällan klarade tuffare tillämpningar. Dr.Shuji Nakamura förde LED framåt genom att tillföra det blå ljuset, högre intensitet och så småningom vitt sken. Det skedde före milleniumskiftet.

Dagens LED
LED 3Idag har LED nått en prestanda som vetenskapsmän bara vågat hoppas på. I laboratorier har det uppmätts 100 lumen per watt (se tabell i faktarutan) LED 5vilket inneburit att man kunnat lysa upp fasader på 150 meters håll. Det är LED-ljus som lyser upp Globen i Stockholm, världens för tillfället största pariserhjul Sigapore Flyer och världens största fristående torn CN Tower.

Varför LED

-Vi är tre delägare som är helt inriktade på LED. Det är en revolutionerande teknik som är färdig för användande i varje hushåll, butiker, utställningslokaler, industrier, gatlyktor, fasadbelysning, i swimmingpooler, användningsområden finns överallt. Det är framtidens ljuskälla, säger Dan. Inte bara framtidens utan nutidens.

Bra mätinstrument

Med riktiga mätinstrument och en resväska fylld med lampor och energikälla går han till verket. Han mäter lumen från tak till golv som bekräftar LEDs överlägsna ljusspridning.Temperaturen som kanske är den allra största fördelen är i det närmaste skrämmande i skillnad. Det vet alla de som brännt sig på en glödlampa. På en LED-lampa anpassad för hushåll bränner man sig inte.

Många fördelar

För att sammanfatta alla fördelar får vi börja med ordet högeffektiv d.v.s. utför det som en lampa är till för, nämligen att lysa upp. - En LED har lång brinntid kanske ända upp till 100 000 timmar och minst 50 000 timmar, vi lämnar två års garanti, säger Dan. Med lägre energiåtgång blir den naturligtvis miljövänlig, också p.g.a. av de förnybara komponenter den består av. En belysning som går att styra i form av färgval, ljusvinklar, styrka och form, kallt eller varmt vitt sken och mer gult (även andra färger som nämnts tidigare). Hög tillförlitlighet p.g.a. att den är stöt- och vibrationsokänslig. Man kan sitta nära lampan och läsa för en LED avger ingen UV-strålning.

Kostnadseffektiv

LED 4LED-lampan är en enkel och stark konstruktion och den finns i många olika utföranden. – Det finns egentligen bara en nackdel, en LED är fortfarande lite dyr i inköp. Men en dam med pengar på banken sa att hon tänkte ta ut dem och köpa LED-lampor i hela sitt hus. Hon tjänade mer pengar på det än på räntan hon fick från banken, berättar Dan. Det har också visat sig att man behöver färre ljuspunkter för samma upplysningsgrad om man använder LED.

Stor besparing

DLM Export Co., Ltd. är tre hårt arbetande män, alla tre är miljömedvetna och ser LED-lampor lite som frälsare. – Jag vill inte garantera något än, men det ser ut som om LED-belysning kan spara upp till 85% av den energi som används idag för belysning. En tre watts lampa har samma lumen som en trettio watts lampa av gammal modell, säger Dan.

LED blir inte varm

Namnet på företaget är väl valt där D står för driftssäker, L för långsiktigt och M för miljövänligt. – På vårt kontor som ligger på Chateau Dale Plaza, Thappraya Rd, på gränsen mellan Pattaya och Jomtien består samtliga ljuspunkter av LED-lampor. De finns med vanlig sockel, i lysrörmodell och med stift. För tillfället saluför vi ca 200 olika modeller av LED-lampor, det finns alltså en lampa för alla behov. Det vi gillar bäst är när vi får människor att ta på våra lampor. ”Den är ju inte varm”, är den stående kommentaren, säger Dan. Man hör att delägarna är stolta över vad de har uträttat och att de nått fram till sitt mål. - Dra ditt strå till stacken, minska energiförbrukningen i världen, ring idag vi skickar ett team som kommer och byter dina lampor, säger de i kör.

För de mer tekniskt intresserade

LED 6En diod är en komponent som tillåter ström att flyta i en riktning. Nästan alla ledande material bildar en diod när de läggs mot varandra. När strömmen skickas genom dioden exiteras atomerna i det ena materialet till en högre nivå. Atomerna i det första materialet behöver frigöra den högre energinivån och gör det genom att dela med sig av elektroner till det andra materialet. När elektronerna frigörs avges fotoner (synligt ljus)

Komponenter i en LED-lampa

Linsen är en precisionslins med optiska egenskaper för att fokusera ljuset till önskad spridning och riktning. LED-chips är den faktiska halvledarkomponenten som skapar ljuset, mycket liten i förhållande till resten av led-förpackningen, ofta mindre än en mm. Strömledare består av en mycket tunn ledare som kopplar ihop chipset med anslutningarna.
Inkapsling består av ett genomskinligt material som sammanfogar linsen med chipset.
Höljet håller ihop alla delar. Kylfläns, ett stort stycke värmeavledande material.
Anslutning-består av en katod och en anod, här kopplas strömmen in.

Faktaruta

DLM Co., Ltd. är generalagenter i Chonburiprovinsen och Skandinavien

Ljusstyrka uttrycks i lumen när det gäller LED.

  • 100 Watt är 1300-1400 Lumen
  • 75 Watt är 920-970 Lumen
  • 60 Watt är 700-750 Lumen
  • 40 Watt är 410-430 Lumen
  • 25 Watt är 220-230 Lumen


LED är byggd på 12 volts princip. En transformator är antingen inbyggd eller skickas med separat vid köp av LED-lampor. LED står för Light Emitting Diod

DLM Export Co., Ltd.
306/69-70 Moo 12,
Nongprue, Banglamung
Chonburi 20 150
Tel 038 25 27 00
Fax 038 25 23 38
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.dlmexport.com

Öar och LED-ljus

På en ö finns det ju oftast begränsad tillgång på el. Dieseldrivna generatorer som producerar allt som behövs och i vissa fall elkablar från fastlandet som har begränsningar. Om alla ljuspunkter på Chang skulle vara av LED-typ skulle elförbrukningen kunna minskas med upp till 80-85%.
Dra ditt strå till miljöstacken och byt ut dina lampor nu.

Read 22274 times

Antal besökare

I dag697
Månaden20698
Totalt1769466

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework