Hollyburi

NaresuanInte många västerlänningar går på bio för att se en thailändsk film, men det kanske vi borde göra lite oftare. Dels för att förstå mer av den thailändska humorn men också för att få ett historiskt perspektiv. Kanske har många av våra läsare besökt Universal Studios antingen i Hollywood Californien, Orlando Florida, Japan eller kanske Singapore. Vi besökte Prommitr Film Studios ett par mil norr om Kanchanaburi, inte särskilt spektakulärt, men charmig i all sin enkelhet.

Slaskvatten

Alla såporna på TV, som för övrigt kallas Lakon Nam Nao (nam nao kan översättas med slaskvatten) på thailändska, har säkert inte undgått någon som överhuvudtaget tittar på TV. Såporna är billiga både innehållsmässigt och produktionstekniskt vilket man inte kan beskylla de thailändska storfilmerna för.

Internationellt erkänd

De historiska storfilmerna “The Legend of Suriyothai” från 2001, historien om drottning Suriyothai som dog i strid 1548, och ”The Legend of King Naresuan”, kung Naresuan anses ha befriat Siam från Burma, är både producerade av Chatrichalerm Yukol, en internationellt erkänd filmdirektör. Delarna ett, berör Naresuans barndom som fånge i Burma, och två, om upproret och frigörandet från Burma hade en produktionsbudget på 700 miljoner baht.

Vänskapsavtal

Kung Naresuan, född i Phitsanulok, mellan Bangkok och Chiang Mai, 1555, var känd för sitt hjältemod i fält liksom för sin vishet. Han gjorde sig vinn om att ha bra relationer till européiska stater och hade handels- och vänskapsavtal med Spanien, Portugal och Holland bl.a. Ayutthaya, var Thailands huvudstad under kung Naresuan och en säker och blomstrande plats.

En mängd kungadömen

Från att ha bestått av en mängd små kungadömen började kung Mengrai, under 1200-talet, ena dem med ett trekungamöte i Chiang Mai. Huvudstad var då Chiang Rai. Den flyttades successivt söderut till Ciang Mai, Sukhothai, Auythaya och nuvarande Krungthep (Bangkok). Att känna till kung Mengrai och huvudstadens gradvisa förflyttnng söderut är viktigt för att man ska kunna uppleva det historiska perspektivet i filmerna. Kung Naresuan är en riktig hjältekonung i Thailand och massor med thailändare har sett filmerna.

Ta ett foto

Eftersom The Legend of King Naresuan till många delar är inspelad på Prommitr Studios är det också den filmens karaktärer och scensättning man får uppleva vid ett besök. På helgerna är det fullt på inspelningsplatserna, guider förklarar vilken del av filmen som spelats in där du för tillfället befinner dig, det visas också scener ur filmen för att man riktigt ska känna igen sig. Kulisserna står kvar och som sig bör pappfigurer i naturlig storlek med hål för ditt eget ansikte. Det är ett evigt fotande.

Stort område

Studion ligger på ett 3.200 kvadratkilometer stort område. Gångstigar och vägar gör det lätt att sig runt både till fots och med golfbil (600 bath/tim). På området finns kiosker och toaletter och ett par restauranger i gammaldags miljö. Det är en ganska skön vandring bland kulisser av frigolit, betong, metall och trä. Vid flera stationer har man dessutom byggt tidstypiska hus och ett par hela byar som ger en bra bild av hur man levde på den tiden.

DVD finns

För er som vill se filmerna finns de att köpa i butiker och på marknader. Se bara till att ni får en kopia med engelsk text. Känner du dig sugen att uppleva lite thailändsk historia och se hur kulisser och hus till filmerna ser ut är Prommitr film studio väl värt ett besök. Vem vet. Du kanske har en framtid som statist i Hollyburi.

Faktaruta

Prommitr Film Studio
Surasi Military Camp
Tambon Lat Ya
Amphoe Mueang Kanchaniburi
Öppet 10-17 varje dag
Biljettpris 200 baht
Guidade turer finns (ca 2 timmar)
Tel 0 3453 2057 (Kanchanaburi)
Tel 0 2736 2300 (Bangkok)
www.prommitrfilmstudio.com

Information om Kung Naresuan

http://www.thailandsworld.com/en/thai-people/king-naresuan-the-great/index.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/Naresuan
http://www.tonyjaa.org/sword_king.shtml

Read 21787 times

Antal besökare

I dag690
Månaden20691
Totalt1769459

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework