Hemma hos Kanit

kanitHome Phu Toey är Kanit Wanachotes paradis. Det är också dit vi åker för att känna oss ”sadoak” ungefär behagligt bekväm och för det mesta blir vi t.o.m. ”sadoak sadoak” d.v.s. dubbelt så behagligt bekväma. Egentligen vill vi inte skriva om Home Phu Toey, för tvärtemot Khun Kanits givmilda karaktär, vill vi gärna behålla det här stället för oss själva.

Ingen dricks

Hos Khun Kanit är det inte tillåtet att betala dricks till personalen. Däremot är det ok om det dricks när man besöker Home Phu Toey. Det finns inga konstiga regler om än det ena och än det andra. Ingen meny finns det heller eftersom Khun Kanit anser att kockarna han anställt kan mer om mat än gästerna. Det finns ofta ett tiotal rätter på bordet vid varje måltid. Alltid något som passar.

Scout av ohejdad vana

Vid senaste besöket i mitten av maj 2011 fick vi veta, att den här numer 84-åriga gentlemannen, hade varit i Bangkok och ätit middag med den svenska kungen och drottningen. Det var ganska många personer närvarande vid galamiddagen på Swissotel den 10 februari. Thailands National Scouts Council firade 100-årsjubileum. Khun Kanit har varit scout i femtio år och träffat Carl XVI Gustav vid flera tillfällen. – En mycket jordnära och vänlig person, säger Khun Kanit.

Ett stilla regn

Ett fullständigt underbart vackert regn strilade ner och fyllde luften med syre under lunchtimmarna. Vi satt och pratade med Khun Kanit och mådde alldeles förträffligt. – Jag tycker om att läsa böcker inte för att lära mig något nytt för jag minns inte vad jag läser. Men jag njuter av varje ord under tiden jag läser. Det räcker för mig, säger han. Finns det en bättre anledning till att läsa böcker? Efter regnet kom solen fram och vi är inte helt säkra men vi tyckte att vi såg växterna runt omkring oss gro.

En kopp när du vill

Vi satt kvar och drack en kopp kaffe som alltid finns framdukat och kan förtäras utan extra kostnad i princip när som helst. - Efter sol kommer det regn, sa Khun Kanit. Det kom ytterligare en skvätt regn och regnbågen kom gående i form av paraplyer utmed gångvägarna mellan husen och den öppna matsalen. Lika mycket en samlingsplats, som en matsal. Frukost, lunch, snacks till trekaffet, middag och vickning i form av rissoppa ingår i priset.

Två kilometer flodtomt

Home Phu Toey ligger i en dalgång vid floden Kwai Noi och har två kilometer flodtomt. Dessutom en riktig sandstrand. Kanske den enda vid en flod i Thailand. Allt man äter föds upp, fångas i floden eller växer på området. Inga kemikalier för att ta död på skadeinsekter eller preparat för bättre jordmån behövs. Eget kraftverk finns för resorten. Vi träffade samma personal som vid första tillfället vi besökte Home Phu Toey år 1998.

Museum med originalteckningar

Det kan tyckas som om tiden står still på Home Phu Toey. Så är inte fallet kan vi berätta. Ett museum är byggt och inrett. De hundratalet originalteckningarna av Jack Chalker (brittisk artist som var krigsfånge) som beskriver livet i fånglägret vid ”dödens järnväg”, otroligt realistiskt, hålls i gott skick med hjälp av A/C. Teckningarna är en gåva till Khun Kanit. Det var många australienska krigsfångar som användes av de japanska invationsstyrkorna som billig arbetskraft under andra världskriget. Det är också många australiensare som besöker Home Phu Toey och museet.

Formen den samma

Home phu toeyMånga nya byggnader har kommit till men för tillfället koncentrerar man sig på att underhålla de ”bungalows” som redan finns. På Home Phu Toey står tiden aldrig still det är bara formen som är den samma. Lobbyn kallas för en plats för evig vänskap och lycka. Den lilla konstgjorda sjön kallas för den givmilda sjön. Vänligheten och givmildheten skulle kunna bli till en utsliten fras för marknadsföringen av Home Phu Toey. Men inte när det sägs av Khun Kanit. Han menar det och lever upp till varje ord han säger med ödmjukhet och respekt för allt och alla. - Att ge är mycket roligare än att få, avslutar han

Faktaruta

Home Phu Toey är ett av de 50 osedda paradisen (Unseen Paradise) på Thailands turistorganisations lista. Beläget 70 km nordväst om Kanchanaburi. (åk väg 323 passera Sai Yok vattenfall fortsätt mot Three Pagodas Pass och Songkhlaburi. Följ vägen upp mot bergens högsta punkt. När det planar ut ligger Home Phu Toey på vänster sida).
Tele: 02 9551425, 081 8808971, 081 8175182
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.homephutoey.com

Read 21091 times

More in this category:

Antal besökare

I dag547
Månaden1080
Totalt1723632

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework