Legenden om Bang Kaew

Bang KaewLuang Puh Maak Metharee var en välrespekterad munk känd för sin barmhärtighet och omvårdnad av alla levande varelser. Tah Nim, en ålderman i byn Bang Kaew, belägen i distriktet Bang Rakam i provinsen Phitsanulok, hade en tik av inhemsk härstammning. Trots avsaknaden av andra hundar i området var tiken dräktig och Tah Nim ansåg därför att det var bäst att ge hunden till Luang Puh Maak Metharee som var abbot i byns tempel.

Enligt legenden

Legenden gör gällande att antingen en schakal eller en vildhund, som strök omkring i den närliggande skogen, hade gjort tiken dräktig. En kromosomstudie som gjordes vid ett senare tillfälle påvisade också klart att avkomman var ett resultat av en parningsakt mellan en inhemsk hund och en schakal.

Utvalda för parning

Det blev fyra valpar alla tikar. Byn drabbades ofta av översvämningar under regnperioden p.g.a. sin närhet till floden Yom och vattenmassorna bildade en naturlig barriär mot andra hundar att bidra till genpoolen. Det var därför av tvång för artens överlevnad att utvalda inhemska hundar tilläts para sig med de fyra tikarna. Genpoolen blev något begränsad, snudd på inavel. Trots det kom Bang Kaew att bli en ras med goda egenskaper och mycket omtyckt.

Två karaktärer

Anledningen tros vara att kombinationen mellan en inhemsk hund och en schakal gjorde att rasen fick två karaktärer. Bang Kaew är en kärvänlig, intelligent och alert familjemedlem. Den är mild i umgänget med småbarn och har heller inga tendenser att bete sig aggresivt även om äldre barn kan bli lite hårdhänta i leken.

Jakthund och vakthund

En Thai Bang Kaew är atletiskt bygd, smidig och samtidigt robust, egenskaper utmärkta för en jakthund. Den är också lojal och beskyddande med vakthundsinstinkt. Beter sig hotfullt genom att skälla högt när det kommer besök, men biter sällan eller aldrig. Däremot är den känd för att vara väldigt aggressiv mot andra hundar. När andra hundar är i närheten blir den envist självständig och svår att dominera. För att den ska visa respekt och tillit krävs en erfaren ägare. Den behöver skolas in socialt från väldigt ung ålder.

Dubbel päls

Thai Bang Kaew är en vacker hund av spetstyp. Välproportionerad med en fyrkantig profil och jämn gång. Den dubbla pälsen består av kort underull och längre täckhår som växer igenom och bildar ett yttre skikt. Pälsen är tjockare runt nacken, bringa och rygg och ger hunden ett lejonlikt utseende. Den fjäderprydda svansen bärs med måttligt uppåtgående kurva över ryggen. Grundfärgen är vit med nyanser av rött, grått, brunt och svart i en mängd olika mönster.

Onödigt söta

Vid vårt besök i Mae Phim i mitten på december träffade vi på en familj som hade ett flertal Thai Bang Kaew-valpar. Onödigt söta. Det finns massor med människor som anser att hunden är människan bästa vän. Därför kände vi oss manade att skriva om en rashund modell Thailand. Så sant som det är skrivet Thai Bang Kaew är en oerhört populär hundras och visst ha den en intressant bakgrund.

Read 24548 times

Antal besökare

I dag707
Månaden20708
Totalt1769476

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework