Dansar på rad

40100 419381458575 2062354 n Jose Miguel Pim van Grootel Roy Verdonk 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linedance är en hel vetenskap och innan vi träffade Ronny Lindbom måste vi erkänna att det var ett vitt fält på vår kunskapkarta. Av namnet går det att förstå att de dansande står i rader, det är ingen pardans även om de i samma rad kan interagera med varandra. Danserna är uppbyggda av olika stegkombinationer som beskrivs i stegbeskrivningar och det finns så många som 60 000 olika danser.

Boots och hatt

Linedance kommer från det stora landet i väster och dansarna är ofta klädda i västar. Boots och hatt är andra attiraljer som hör till linedansares klädsel i tävlingssammanhang. Kvinnor behöver förstås inte förstöra frisyren med en hatt, för dem räcker det med boots. I början av 70-talet, när dansformen fick ett rejält uppsving, var det countrymusik det dansades till. Numera förekommer de flesta musikstilar och det koreograferas danser till låtar från topplistorna. Stegkombinationerna är i princip unika för varje musikstycke och det äller att lära in varje steg i varje dans.

Både socialt och tävlan

Linedance dansas förstås också för nöjes skull och kallas då socialdans. Den formen sker på fridanser med låtönskningar direkt till evenemangets DJ. Vid socialdans ställs heller inga krav på specifik klädsel. Det  är en omfattande tävlingsverksamhet världen över och linedance är stort i Asien. Det finns en form som går under namnet ”Pro-Am” och betyder att en profesionell dansare interagerar med en amatör,  i friare form, utan krav att dansa på rad.

Associerad dansform

Linedance har varit del av Svenska Danssportförbundet sedan 2006 och har växt stadigt i Sverige sedan dess. Internationellt finns olika parallella organisationer som genomför tävlingar, United Country Western Dance Council (UCWDC), World Country Dance Federation (WCDF) och World Dance Masters (WDM). Ronny har bestämt sig för att anordna ett linedance evenemang i Huay Yang tolv mil söder om Hua Hin. Det kommer delagare från många asiatiska länder och några från Europa. Ronny en f.d. 800-meterslöpare är själv en habil dansare och kommer att visa sina konster vid Thailand Open i Huay Yang 11-13 Mars.

I tävlingssammanhang finns sex olika danskaraktärer

Smooth (West Coast Swing, Night Club och Two Step): En mjuk dansstil med härligt flyt, raka ben och rak kropp.

Lilt (Polka, East Coast Swing, Jive): Studsande steg och medryckande musik

Rise & Fall: Till smäktande valstoner

Cuban: Rytmik från Sydamerika och Karibien, cha-cha, rumba, mambo

Funky (disco, soul, funk): Här krävs attityd à la hip-hop och street-dance

Novelty: Snudd på improvisation med också med stegbeskrivning, lustbetonat till anpassad musik.

Osynliga väggar

I betraktarens ögon ser det ut som om dansarna når en osynlig vägg vid vilken man vänder med ett elegant vändsteg. Det finns osynliga väggar på alla sidor om dansarna och rörelseschemat är synkroniserat bland de som befinner sig på dansgolvet vid samma tillfälle. Det kan var allt från två upp till 20 personer som dansar samtidigt. Det ser lätt ut men det gäller att kunna stegen utan och innan.

Några av de stora i dansgenren linedance kommer till Huay Yang

Roy Verdonk:En självklar megastar med egen dansskola och egna tv-program i Holland. Koreograf som utvecklar nya danser och reser runt i världen och lär ut dem. Ansvarig för domarutbildningen i  vår organisation. En gång om året uppträder han i Las Vegas. Mycket välkänd i Asien. Domare

Pim van Grootel: Holländare, bosatt i Stockholm. Har vunnit allt man kan vinna inom Linedance. Tävlar fortfarande både i Pro- Am och i Couple dance då med  sin svenska flickvän. Tävlar även i klassen MegaStar. Uppträder även han i Las Vegas med jämna mellanrum. Danslärare, koreograf och domare. Välkänd i Asien.  

José Miguel Belloque Vane: Holländare som de andra två och har vunnit allt man kan vinna inom Linedance. Mycket välkänd i Asien. Tävlar fortfarande inom MegaStar divisionen. Koreograf, lärare och domare. Uppträder med jämna mellanrum i Las Vegas.

Read 25010 times

Antal besökare

I dag701
Månaden20702
Totalt1769470

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework