Storälgsfunderingar

Svansele Vildmarkscenter bedriver en framgångsrik verksamhet och har gett upphov till idén att bygga en mottagningsanläggning för turister i form av en stor älg.

Älgen kommer att ha en mankhöjd på 35 meter och med ca 45 meter upp till kronan. Längden blir 47 meter. Den byggs i limträ med ett fundament av betong, och med benens stomme i stål. I anslutning till älgen byggs en myrtall i vilken älgen biter sig fast. I tallens stam finns hiss upp till älgens huvud, med mulen som entré. Älgkronan fungerar som uteservering och utsiktsplats. Byggnadens totala våningsyta uppgår till 1000 kvm, varav 150 kvm utgör entréplan. Övriga 850 kvm är fördelade på tre plan.

Anläggningen kommer att innehålla reception, restaurang, utrymmen för utställningar, konsertlokal och konferensutrymmen. En bas för olika kommersiella turism- och upplevelseaktiviteter med fokus på skogen, träet och det vilda djurlivet. Storälgen kommer genom hög nationell och internationell dragningskraft öka strömmen av upplevelseturism till Norra Norrlands skogsland.

På Lapplandsgränsen mellan Västerbottens och Norrbottens län, ligger berget Vithatten, 510 meter över havet. Från toppen av berget kan man se 9 kyrktorn i klart väder, bland annat Skellefteå stads kyrka, med ett avstånd fågelvägen på ca 85 km. Det finns de som säger att man kan se tre länder också. Utsikten från 45 meters höjd över Vithattstoppen, bjuder på vyer som inrymmer både fjällkedja och hav. Dessutom skogar, sjöar, älvar, myrar liksom stad och byar. –Det är här älgen ska placeras och ingen annanstans-, enligt herr Holmlund.

Med två ben i Arvidsjaurs kommun i Lappland och Norrbottens län, och två ben i Skellefteå Kommun och Västerbottens län behövs det byggnadslov från flertal instanser. Det blev klart den 19 juni 2008. ”Stoor’n kommer att bli en knutpunkt i norra norrlands inland, ett resmål för människor världen över, ett monument tillägnat naturen och skogens konung”, avslutar Thorbjörn.

Read 21445 times

More in this category:

Antal besökare

I dag875
Månaden21556
Totalt1564502

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework