Ge aldrig upp

Ge aldrig upp zarahVi fick först kontakt med Zarah Öberg i samband med Ledarhögskolans öppnande i Ban Phe (Thaihem) i november 2009. Center of Excellence är det formella namnet på kursgården i Ban Phe söder om Rayong, området där kursgården ligger heter Chakpong. Zarah var kursledare för TUFF en träningsvecka för profesionella talare. Vi blev imponerade av hennes vitalitet och av den energi hon utstrålade. Vi fick chansen att ställa några frågor till henne och det visade sig att hon inte alltid varit den person hon är idag.

Hur var din uppväxt?

Jag hade en svår uppväxt med oerhörd huvudvärk med näst intill olidliga smärtor. Trots det lyckades jag klara mig genom grundskolan på ett bra sätt. Dock minns jag endast små sekvenser från min uppväxt och kanske ett 20-tal händelser, resten är borta. På gymnasiet var jag ännu sämre och tappade känsel i arm och ben. Huvudvärken var konstant och jag var mycket sjuk. Doktorerna jag besökte hittade inget fel men försökte bota min huvudvärk med starka mediciner, som gjorde mig ännu sämre. Sen fick jag en hjärnblödning när jag var 20 och en till när jag var 21 1/2. Anledningen var åderbrock som brast i min hjärna, vilket resulterade i att jag tappade minne och tal två gånger, samt fick epelepsi.

Det måste ha kännts hopplöst?

När man är så sjuk, så tänker man inte på konsekvenser och/eller andra saker utan endast på överlevnad. Jag var så härdad efter alla år med huvudvärkssmärtor, så jag bestämde mig för att fixa det. Om jag inte hade givit all energi till att bli frisk, så hade jag inte levt idag, den saken är säker. Det var en lång resa tillbaka till livet, men jag hade som sagt, bestämt mig och brann inombords, för tanken om att kunna hjälpa och ge energi till andra människor, då framförallt till barn.

Hade du stöd från någon?

Min mamma är pharmaceut från början men valde att lämna apoteket på grund av alla kemiska mediciner som började komma på 70-talet. Jag är uppväxt med en mamma, kunnig inom örtmedicin. Redan som barn var jag intresserad av hälsa och natur. Jag älskade att odla och vara i naturen. Jag var ju tvungen att utesluta saker som gjorde mig svag. Nu älskar jag alternativmedicin och naturlig läkning. Men jag är oerhört mån om att bygga broar och hålla mig uppdaterad på vetenskapliga framsteg inom medicin. Om öst med all sin kunskap om örtmedicin skulle möta väst med sin utvecklade läkemedelsindustri vore det idealiskt.

Vad sysslar du med idag?

Jag är aktiv inom personlig utveckling såsom mental träning, NLP, coaching, PSYCH-K, kommunikologi och metacoaching samt inom naturmedicin, näringsmedicin, örtmedicin, kinesiologi, blodanalys, miljögifter, kemikalier. Sen är jag utbildad hälsopedagog, kostrådgivare, PT, yogalärare, Qi Gong-coach, utomhuspedagog och utbildar mig just nu till naturläkare, näringsterapeut, fytoterapeut samt med en magisterexamen i medicin och en kandidatexamen inom geologi (naturkatastofer).

Hur når du människor?

Min tro är att man inte kan förändra någon annan, utan bara sig själv. För mig har det varit extra viktigt att visa min energi och livsglädje och på det sättet, skapa intresse och nyfikenhet inför det jag gör, samt för att visa att allt är möjligt. Alla mina 50-talet hemsidor levererar denna energin och det är många som läser det jag skriver. Att kunna hjälpa andra genom att skriva om mina erfarenheter är min drivkraft.

Vad är hälsa för dig?

God hälsa är A och O, vilket man märker den dagen som hälsan inte längre är i god form. Det handlar inte bara om kalorier, vikt och träning, utan om att få god energi från sömn, andning, härligt umgänge, att få göra det man brinner för. God hälsa ger dig också möjligheten att förverkliga dina drömmar. Att hälsa, natur och djur hör samman, är självklart för mig, och det är först när denna helhet tas i beaktning som vi kan finna total harmoni.

Hur kan man använda yoga och qi gong i hälsosyfte?

Yoga och Qi gong kan användas av de flesta, på samma sätt som mental träning, mindfulnessövningar och meditation. Alla är anpassade till den enskilda individen och kan sannolikt utföras av alla människor som önskar. Mycket av den österländska filosofin blir trendigt i västvärlden. Koncept som Power yoga och Power Qi Gong med snabbare tempo skapas. Det kräver mer styrka och skiljer sig oerhört mycket från den filosofi som yoga faktiskt är. Mina utbildningar till Qi Gong- och yogalärare fokuserade mycket på andning, närvaro och på hela livsstilen, vilket jag är oerhört tacksam för.

Har svenskars hälsa blivit bättre?

Svenska folket lever i många fall i en form av förnekelse. Min upplevelse är att många tror sig kunna mer om hälsa än de kan och de lever oftast mycket mer ohälsosamt än de själva tycker. Det är en märklig utveckling, men liknade tankar finns kring t.ex. alkohol, många tycker att de inte dricker mycket alls, men i verkligheten intas en relativt stora mängder alkohol.

Hur viktig är maten?

Invandrare har ökat intresset för andra matkulturer, vilket alltid är bra, även om det ibland kan ställa till bekymmer. Ett exempel i Sverige är att många invandrare inte har den D-vitaminomvandling i huden, som krävs i ett så mörkt land som Sverige. Det medför D-vitaminbrister och de bristsymtom som är relaterade till D-vitamin såsom depression, benskörhet och sämre immunförsvar. Sen lutar sig de flesta i Sverige mot livsmedelsverket, vars generella råd inte på något sätt utgår från biokemiska olikheter och olika folkslag. Samma förtroende finns för läkare och läkemedelsindustrin, vilket jag hoppas snart kommer att luckras upp. Vi är så inrutade i vår tro om att dessa väljer det som är bäst för oss, men missar ofta att det är rent kommersiella drivkrafter som styr deras ambitioner.

Slutligen, några goda råd?

Du kan bota nästintill allt med rätt mat och en sund livsstil. Genom att basa upp försurade kroppar, ge gott om näring, öka intaget av D-vitamin och minska kemikalier och miljögifter, så har du kommit en god bit på väg. De flesta Svenskar söker dock alternativvården i slutskedet av sjukdomsförloppet, vilket gör det mindre lätt. Om de kom till mig direkt, så skulle det vara en oerhört mycket gynnsammare situation att arbeta utifrån.

Läs gärna mer på http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=11 alla hemsidorna drivs på ideell basis.

NLP står för Neuro Lingvistisk Programmering och innebär de intryck som vi tar och sänder ut. Inom NLP använder vi oss av modeller och processer, som hjälper människor att uppmärksamma de mönster som de vill förändra och förbättra.

PSYCH-K är en form av NLP, men med kinesiologi som komplement, dvs du genomför NLP-processer, som du sedan muskeltestar, för att se om förändringen har skett på cellnivå. PSYCH-K är oerhört kraftfullt, genomtänkt, och passar utmärkt för att skapa långsiktig förändring.

Kommunikologi är även det en form av NLP, men med mer fokus på kommunikationsbiten. Kommunikologi har utvecklats i Norge och är en blandning av de NLP-övningar som grundarna ansåg var mest kraftfulla.

Metacoaching är en metod för att uppmäksamma hur du agerar och vad du säger i olika situationer. Man kan likna ett metaperspektiv vid att du är "flugan på väggen" som ser ner på din egen situation. Metacoaching är kraftfullt och oerhört lämpligt för att sätta sig in i och förstå både dig själv och andra människor.

Fytoterapeut är en terapeut som använder örter och läkeväxter som sina redskap. Utbildningen är gedigen och ger dig kunskap till att behandla människor med örter som medicin.

Näringsterapeut är en terapeut som jobbar med näringen som grund för hälsan, vilket innefattar både mental näring, social näring och näring i form av vitaminer och mineraler. En näringsterapeut kan sedan fortsätta att utbilda sig vidare till naturläkare, vilket kombineras med flera års högskolestudier inom medicin. Denna komplettering genomför jag just nu och har endast en liten tid kvar på medicinutbildningen.

Utomhuspedagog är en person som kan använda naturen som pedagogiskt redskap, precis som en hälsopedagog använder hälsa och motion som bas. Jag har utbildat mig inom både dessa, då de är ett oerhört bra komplement till mina andra redskap.

Kinesiologi är detsamma som muskeltestning och kodning, för att uppmärksamma sjukdomar och nervproblem. Kinesiologi är ett redskap som passar bra som komplement till ovan nämnda.

Read 727 times

Antal besökare

I dag204
Månaden20411
Totalt1797824

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework