När gallsten blir lyckosten

Nar gallstenNär allt fler äldre människor från Norden har bestämt sig för att bo i Thailand, lite längre för varje år, finns risken att sjukdomar kan göra thailandsvistelsen besvärlig. Vi träffade Mabel Persson som har gjort en gallstensoperation på Bangkok Hospital i Rayong. - Om man stannar kortare tid än 45 dagar gäller en bra reseförsäkring men om vistelsen är längre än så, måste man se till att man har en sjukförsäkring, säger hon omgående. Att bevisa att man kan betala för operationen är inget man orkar tänka på när man är sjuk. Många sjukhus i Thailand är privatägda och de flesta har en fantastisk service och är väldigt välutrustade.

Överkom sjukhusskräck

Mabel och maken Lasse hade varit till Kambodja på en helgtur för att förlänga sitt visum. Det var i slutet på november 2009. Väl hemma började mag- och bröstsmärtorna. Hon hade nästan börjat vänja sig efter 5-6 gallstensanfall under november. Men Mabel visste inte att det var gallblåsan som jäklades. Otroliga smärtor, som varade upp till sex timmar, kan till och med göra en människa med sjukhusskräck tillräckligt orolig, för att acceptera ett besök på närmaste storsjukhus.

Behövdes förstärkning

- Jag kunde varken stå, sitta eller ligga, berättar hon. Lasse tjatade på henne att de måste åka till doktorn men envisa Mabel vill inte. Lasse kallade in förstärkning i form av Mabels bästa väninna Britt-Louise som efter en snabb blick på Mabels härjade ansikte helt enkelt sa. - In med damen i baksätet, du kör Lasse och jag visar vägen nu bär det av till Bangkok Hospital i Rayong. Tre ruskigt långa mil.

Akuten nästa

Det blev akutintaget med omedelbar intravenös smärtlindring. - Oj oj oj hur skönt var det, säger Mabel. Sedan blev det provtagning och ganska snabbt kunde det konstateras att Mabel hade haft 6-7 gallstensanfall under lite drygt en månads tid. -Tid för operation imorgon bitti klockan elva, sa doktorn som hette Kovitz. Nu slog sjukhusskräcken klorna i Mabel som helst ville rymma.

Doktorn förklarade

Det viktigaste i en sjukshusrädd persons eliminering av rädslan är en doktor som förklarar lugnt och stilla hur en operation går till. - Det finns två metoder, den traditionella med ett lite längre ärr som minne och titthålsmodellen som ger tre små ärr, förklarade Dr Kovitz. Mabel lät doktorn välja den senare.

Rena lyxen

Då var det bara att gå och lägga sig klockan var ju elva på kvällen. Sjukhussalen var rena lyxen, en lägenhet med kök, badrum och extrasäng för Lasse. Väl i säng började tankarna snurra. - Jag ska alltså bli sövd, tänkte Mabel. Till för två år sedan hade hon varit storrökare och någonstans i bakhuvudet fanns vetskap om att det kunde vara problem för hjärta och lungor vid en sövning. Oron tvingade henne att prata med Dr. Kovitz. Det blev röntgen på lungorna och ett ultraljud på hjärtat innan som visade att allt var i sin ordning. Således sövning och operation enligt plan.

Kunde det bli språkproblem

- Först kände jag mig utlämnad, vilket språk kommer läkare och sjuksystrar att prata, förstår de mig om jag får panik, tänkte Mabel. Nu visade det sig att det inte fanns någon anledning till sådana funderingar allt gick smärtfritt. - Vi förstod varandra utan att prata, säger Mabel. Efter tre timmars operation plus tid för uppvaknande befann sig Mabel uppkopplad med diverse slangar, på sitt rum. Hon mådde förträffligt.

Mabel blev populär

Dagen därpå kommer Dr. Kovitz upp på rummet med en DVD-skiva där hela operationen var inspelad. - Den kommer jag aldrig att titta på, tänkte Mabel. Men det har hon gjort senare med stort intresse. Efter fyra dagar på sjukhuset skulle Mabel hem och så fick det bli. Mabel hade blivit väl omhändertagen och hond hade varit precis lika vänlig mot personalen. De stod på rad i foajen när hon lämnade sjukhuset. Som man blir behandlad behandlar man andra är väl kontentan av den här operationen.

Fler kontroller

Mabel blev inte bara av med sina gallstensbesvär, stenarna ligger i en glasburk hemma, hon fick också lungorna röntgade och ett ultraljud på hjärtat. - Och det aldrig viktigaste jag fick på köpet är att jag inte längre behöver vara rädd och oroa mig för sjukvården i Thailand, avslutar Mabel. Ett stort tack till all personalen på Bangkok Hospital, Rayong och Dr. Kovitz. Lyckosten Mabel mår utmärkt.

Faktaruta

Dr. Kovitz arbetar på Bangkok hospital i Rayong dagtid med operationer. På kvällstid har han en klinik i Ban Phe som är öppen varje kväll mellan 18.00-21.00

Read 691 times

Antal besökare

I dag193
Månaden20400
Totalt1797813

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework