Vad vet vi om maneter

Maneter Dr MatzmatzbildI oktober 2010 dog en svensk kvinna tragiskt vid en simtur i Cha Am norr om Hua Hin. Händelsen startade en smått osannolik mediahysteri i Sverige där främst kvällspressen men även radio och tidningar gick fullständigt i spinn! Löpsedlar med svarta krigsrubriker förkunnande mer eller mindre dagligen hur ”dödsmaneterna anfaller på bred front i Thailand”. ThailandsPosten har tagit hjälp av Dr Matz Berggren vid marinekologiska Institutionen vid Göteborgs Universitet och Andrew Jones från Australien, som koordinerar de Thai- Australienska forskningsinsatserna runt kubmaneter, för att reda ut begreppen.

Ryggradslösa nässeldjur

Maneter är frisimmande ryggradslösa nässeldjur som till mycket stor del består av vatten. De kan förflytta sig upp och ner i vattenmassan genom att ändra sin densitet, men följer ganska passivt med havsströmmarna och vindriktning för horisontal spridning, vissa arter kan dessutom också simma genom rytmiska sammandragningar av kroppshålan som åstadkommer en jetstråle som driver dem framåt. Manetens liv är uppdelat i en cykel där de vuxna hon- och hanmaneterna släpper ägg och spermier som blandas och befruktas i vattnet. Ägget utvecklas till en liten planulalarv som sätter sig på botten och blir till en fastsittande polyp som sedan släpper ut (som små skivor) små maneter som växer till sig tills det återigen blir dags för reproduktion och cirkeln sluter sig. Maneten är således det frisimmande s.k. ”medusastadiet ” i denna tvådelade livscykel.

Maneten med stort ”M”

När man diskuterar maneter som ett allvarligt problem, pratar man oftast om s k kubmaneter med namn som box jellyfish, stinger eller sea wasp (sjögeting). Med dessa begrepp syftar man huvudsakligen på arter ur Chironex familjen (bl a den i Australien förekommande Chironex fleckeri), en art av kubmaneter (cubozoans) och ett av de giftigaste djuren på jorden. Kubmaneterna har fyrkantig form med tentakler i varje hörn. De består av två kända familjer. Chirodropids, de större kubmaneterna (med Chironex fleckeri), har upp till femton tentakler (kan bli tre meter) i vart och ett av de fyra hörnen. Chironex fleckeri har ögon och balansorgan i varje hörn av kroppen och med ”jetdrift” kan den komma upp i ca 4 knop. Carybdeis heter den mindre (bl.a. Carukia bamesi som orsakar det s k Irukandji-syndromet när man blir bränd), karaktäriseras oftast av att den bara har en enkeltentakel hängande från varje hörn. Storleken varierar från de små maneterna, ca 10 mm i diameter upp till de stora ca 300 mm i diameter. Den största kan väga upp till 6 kg.

Svår att upptäcka

Kubmaneten är nästan transparent, lätt mjölkfärgad ibland med en svagt blå nyans. Detta gör den mycket svår att upptäcka, särskilt i grumligt vatten. Manetens tentakler kan också vara indragna och så korta som ca 35 cm för att under aktivt näringssök återta sin fulla längd på upp till 3 meter! Det är ofta friflytande, avslitna tentakeltrådar som ställer till de största problemen, och de kan vara nära nog omöjliga att upptäcka.

Maneter undviker kontakt

Maneterna anfaller inte människor som ofta antyds i pressen. Tvärtom undviker de kontakt med större föremål. Huvudfödan för maneter är plankton, småfisk och räkor. Här visar dock aktuell forskning att kubmaneterna inför dessa byten kan uppträda som aggressiva och skickliga ”jägare”. När vi människor kommer i kontakt med maneterna är det främst p.g.a. av olyckliga omständigheter. Vi ”krockar” helt enkelt i vattnet och tyvärr är här den mjukaste, rundaste och minsta maneten också den farligaste.

Starkt gift

Maneternas tentakler är försedda med speciella celler under övertryck, nematocyster, som innehåller en giftförsedd hoprullad harpunliknande hulling som skjuts ut när cellen berörs. Kubmanetens gift är ett av de starkaste gift vi känner och angriper både nervsystemet, muskler och huden. Drabbade offer känner intensiv smärta, kan drabbas av chock, allergiska reaktioner och hjärtstillestånd.

Behöver inte vara livshotande

Långt ifrån alla som blir brända av de giftiga kubmaneterna får svåra skador eller avlider. Maneterna är mycket giftiga men det är graden av kontakt som styr påföljderna. Lättare kontakt med en tentakel eller tentakeltråd kan visserligen ge allvarliga brännskador men behöver inte vara livshotande.

Maneter i Thailand

Manetförekomsten i Thailand är inte helt kartlagd men de förekommer både i Gulf of Thailand och på västra sidan mot Andaman Sea. Många arter är riktigt farliga, främst kubmaneter, men man vet inte exakt vilka arter det rör sig om.Det kan vara både de stora (inkl Chironex) och små kubmaneterna. ”Portugisisk örlogsman” (Physalia physalia) eller ”blue bottle jellyfish” är en annan manet man bör se upp med. Egentligen är det inte en individ utan en koloni med olika uppgifter. Den kan ge allvarliga brännskador men uppfattas inte lika farlig som kubmaneten. ”Örlogsmannens” form och struktur gör den dock betydligt lättare att upptäcka i vattnet än kubmaneterna då den har en blåaktig uppblåst flytkropp ovanför vattenytan. Andra arter som kan ge otrevliga brännskador är vissa arter av lungmaneter.

Hur undvika faran

Bada på stränder och i vatten som är ”kända”. Försök få relevant information från ortens innevånare, hotellrepresentanter, resebyråer, dykarrangörer etc. Prata med befolkningen och andra ”badgäster”. Maneterna har en tendens att komma i stim, under vissa säsonger (som kan variera från region till region) eller under vissa yttre betingelser (en del thailändare menar att de är vanligast efter kraftiga regn). Vetskapen om eventuella manetincidenter sprider sig fort och de flesta på respektive ort har god pejl på den aktuella ”manetstatistiken”! Om du ser maneter i vattnet, vänta inte för att studera och försöka identifiera, lämna vattnet omedelbart. Där det finns en manet finns det ofta flera!

Använd Stinger Suit

Maneter Stinger suit Erik sandewallOm manetincidenter har rapporterats, bada med stor försiktighet eller avstå tills förhållandena ändras. När det gäller kubmaneten i synnerhet bör man undvika flodmynningar och mangroveområden med sötvattenutrinning (bräckvatten) och skuggiga grumliga vatten. Välj klart, oceaniskt salt vatten, som ju också är det trevligaste badvattnet! Oavsett risk för manet, använd en sk ”stinger suit”. Den heltäckande dräkten används vid bad i riskområden, som solskyddsdräkt framför allt för barn, eller vid långvarig fridykning och snorkling.

Den viktiga vinägern

Om någon drabbas skölj omedelbart det brända området rikligt med vinäger upp till 30 sekunders riklig sköljning, innan bränntråden tas bort. Vinäger är inte ett motgift men inaktiverar manetens nässelceller och skyddar både den skadade från ytterligare giftinträngning och den som skall avlägsna nässeltråden. Thailändska restauranger på stranden har ofta vinäger på bordet.Det är viktigt att INTE försöka skölja bort tentakeln med sötvatten, det gör skadan bara värre. Försök inte heller gnugga eller skrapa bort tentakeln innan den oskadliggjorts med vinäger. Vid allvarliga incidenter bör man snabbt tillkalla läkarhjälp. Vad säger statistiken Runt 800.000 nordbor besöker Thailand varje år och närmare 100.000 är långtidsboende. Sedan 2008 har det rapporterats ett dödsfall med manet som bekräftad i Thailand (Koh Lanta). Den incident vi nämnde i inledningen av artikeln var inte orsakad av manet, enligt uppgift från UD:s presstjänst, men enligt experterna är orsaken ännu inte 100-procentigt klarlagd.

Bristfälliga uppgifter

Statistiken från Thailand totalt, inkl den inhemska befolkningen, är bristfällig. Lokalbefolkningen som drabbas (dödligt eller inte) rapporterar normalt inte till myndigheterna. Men med mer kunskap om problemet kommer rapporteringen att bli bättre. Internationellt är statistiken också bristfällig.Från Australien med relativt god uppföljning har rapporterats ett 80-tal dödsfall under en 100-årsperiod.

Risken mycket liten

Njut av livet i vackra Thailand. Här finns maneter, precis som i alla andra hav, men framför allt ett överflöd och överdåd av ljuvliga stränder, kristallklart vatten och härliga dykmiljöer med stor säkerhet. Med rätt kunskap, dialog med vår omvärld, gott omdöme och gemensamt ansvarstagande skall vi koppla av, njuta av vår semester och vackra marina miljöer.Sannolikheten att du skall drabbas av allvarliga manettillbud är mycket liten.

Faktaruta

I Thailand är maneter en delikatess. Rätten heter Meang Caprun och serveras vanligen med glasnudlar. Oftast mycket starkt kryddad med chili. Man samlar också in stora mängder maneter lägger dem i en stor plastpool fylld med starkt saltat vatten. Efter några dagar bereder man maneterna genom att skära bort alla delar som inte går att äta och vidareprocessar de resterande. De konserveras och exporteras till andra asiatiska länder framförallt Japan och Sydkorea.

Dr Matz Berggren, 60, är fil dr i marin biologi. Han är forskare vid institutionen för Marin Ekologi vid Göteborgs Universitet. han har arbetat i tropisk miljö i bl a Östafrika, Thailand, Australien och USA. Han arbetar främst med kräftdjur men är också intresserad av giftiga marina djur.

Andrew Jones, journalist och reklamman från Cairns i Austrailen, som kastades in i ”manetvärlden” 2007 då hans 4-årige son Lewis blev allvarligt bränd av en kubmanet. Andrew är idag aktiv inom manetforskningen som grundare av och koordinator för ett Austrailensiskt team av experter som arbetar tillsammans med The Phuket Marine Biological Centre and Thailand’s Ministry of Public Health (Bureau of Epidemiology) .

Stinger Suit är ett bra skydd mot såväl maneter som solstrålning. Vid bad i ”osäkra” vatten eller som praktisk dräkt vid snorkling och dykning. Här demonstrerar professor Erik Sandewall.

Read 324 times

More in this category:

Antal besökare

I dag362
Månaden22953
Totalt906928

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework