Christer Nilsson

Oefterliknig tioåring

Det är inte illa pinkat att lyckas ge ut en svenskspråkig tidning i Thailand oavbrutet under tio års tid. Men TP, Thailands Posten har gjort det. Förmodligen beror uthålligheten på att grundaren Håkan Wallenius, och undertecknad när jag får tid över, det blev mer bidrag de första fem åren, är envis och tidvis ganska vis i sina betraktelser av det Thailand som ligger utanför insändargnällspikarnas fögderier i forum och dagstidningsspalter. Nätverk och kunskap har vi bägge på ett sätt som kompletterar varandra.

Ö-äventyr för unga läsare

Det går att skapa sig många äventyr på Koh Lanta. Och skulle inte det räcka kan man läsa om ett, signerat författaren Christer Petterson vars barn- och ungdomsbok Ligan på Koh Lanta utkom i april 2009. Förstaupplagan är redan slutsåld och andra tryckningen har kommit lagom till julhandeln. Boken ingår i en rätt ny genre, reselitteratur för yngre men är skriven som en barn- och ungdomsroman. TP har frågat Christer Pettersson om boken, ön och nya bokideer.

En hundraåring

År 1909 tuffade det första tåget till Hua Hin från Bangkok. I år firar den anrika badorten inte bara det utan dessutom att staden Hua Hin officiellt blir hundra år gammal. Att ta tåget dit är fortfarande en ganska stillsam upplevelse. Det tar sin tid. Stressbenägna ska använda andra färdmedel.

Från soi till slott

The Soi Dog, soihunden, är en del av den thailändska vardagen. Få thailandsbesökare har undgått att stifta bekantskap med den skabbiga soihunden. Och kanske har ni skällt på några sådana när ylkonserterna går upp i falsett vid tidpunkter man helst sover ostört.

Det här numret av TP skrivs i oktober. Då högtidlighåller Thailand minnet av kung Chulalongkorn som avled 23 oktober 1910. Under hans 42-åriga regim mellan 1868 och 1910 tog dåvarande Siam ett stort steg ut i världen och världen kom till Siam på ett sätt som aldrig förr.

Thaimassage kan man lära sig på många ställen. Men få skolor kan mäta sig i fina anor med den massageskola som organiseras i Wat Po nära Grand Palace i Bangkok. Templet är lastgammalt medan knåderianstalten är blygsamma 53 år gammal. Den öppnades 1955.

Se Bangkok från flodsidan! Så löd ett gott råd för förstagångsbesökare som ville se huvudstan utan att fastna i trafikgytter och andas avgaser i den eviga plåtgeggan i centrum. Inte längre. Floden Chao Phraya är förvisso bra på många sätt. Men den har fått kompletterande konkurrens av BTS, eller Skytrain, citytåget som ringlar sig fram på pelare högt ovan jord i Bangkoks inre. En pulsåder som ger annorlunda synvinklar på livet i stan.

Thaisvenskt vrål i luften

Om du passerar Chasoesangsao i östra Bangkoks gränstrakter under en helg och hör ett jetmotorvrål i luften kan du mycket väl ha stiftat bekantskap med Thailands första Gripenplan.

Möt Merete

För ett hundra år sen skrev en thailändsk författare reseberättelser från sina färder i norra Europa. Norrast av allt var norska utposten Nordkap och där ståtar i dag ett thailändskt museum som minne efter det thailändska besöket. Författaren var ingen mindre än kung Chulalongkorn. Boken, som heter Klai Baan, långt hemifrån, som är översatt till engelska med flera språk kan köpas i thailändska bokhandlar än idag.

När kung Bhumibol och drottning Sirikit den 12 september 2007 övervarade invigningsceremonin för den renoverade jättegungan Sao Ching Cha, som gemenligen kallas the Giant Swing i turistbroschyrerna, hade 223 år och fem månader gått sen den förste kungen av dagens Chakridynasti lät uppföra den allra första Sao Ching Cha. Rama I reste gungan 8 april 1784 för att hålla den brahminska ceremonin Triyampawai där. Gungningsceremonin var en av många kungliga, och månatliga, ceremonier som började hållas enligt månkalendern under Sukhothaikungadömet, som varade från 1238 till mitten på 1400-talet.

Antal besökare

I dag782
Månaden30585
Totalt1881937

Copyright

Copyright © 2004 - 2020 Thailandsposten. All rights reserved.
Content can be used on other websites only with source reference.
Texter och bilder kan användas på andra websiter under förutsttning att källan anges.

Till sidans start
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework